A MÁV és a Volánbusz egységes stratégiai irányítása révén a közlekedési társaság Mezőkövesd és Sátoraljaújhely vonzáskörzetében is összehangolja autóbuszjáratait a vasúti közlekedéssel, új járatokat indít, illetve új, ütemes menetrendeket vezet be. Az új menetrendek a korábbinál kedvezőbb és versenyképesebb szolgáltatást biztosítanak az utasok számára  december 13-tól, az új menetrend bevezetése után.

A regionális autóbusz-közlekedésben tervezett változtatások hatására számos viszonylaton a jelenleginél egyenletesebb kínálatot biztosító ütemes autóbuszmenetrendek lépnek életbe, több közvetlen kapcsolat jön létre a kistérségek között, részben az InterCity-, részben a személyvonatokhoz hangolt autóbuszmenetrendekkel rendszeressé válik a vasúti csatlakozás Mezőkövesden és Mezőkeresztes-Mezőnyárád vasútállomáson, a nagyobb forgalmú vonalakon pedig több járat közlekedik az esti és hétvégi időszakban, ezzel is javítva a térségben élők mobilitási lehetőségeit. Sátoraljaújhely térségében is egyenletesebb kínálatot biztosító autóbuszmenetrend, rendszeres vasúti csatlakozások, új járatok segítik az utasokat. Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen egyes új, vonatokhoz csatlakozó járatok csak az utazási igény jelentkezése esetén indulnak el.

Eger–Mezőkövesd–Tiszaújváros–Nyíregyháza autóbuszvonal

A térség menetrendi kínálatának teljes átalakításával Nyíregyháza és Eger között kétóránként indulnak autóbuszjáratok, melyek Tiszaújváros és Mezőkövesd között az M3-as autópályán közlekednek és Mezőkövesden csatlakozást biztosítanak a Budapest felé közlekedő InterCity-vonatokhoz. Hajdúnánás, Tiszavasvári, Polgár, Tiszaújváros térségéből a főváros felé – az eddigi napi egy pár közvetlen autóbuszjárat helyett – minden eddiginél gyorsabb és gyakoribb eljutási lehetőségeket biztosító menetrendi kínálat áll majd az utasok rendelkezésére.

Az InterCity-vonatokhoz csatlakozó autóbuszok akár 30 percet is várakoznak a vonatok esetleges késése esetén, hogy egy eseti csatlakozásmulasztás az átszálló utasok számára ne okozzon kényelmetlenséget. Az új menetrendnek köszönhetően a fővárosból naponta kétóránként Tiszaújváros már kevesebb mint 2,5 óra, Polgár alig több mint 2,5 óra, Tiszavasvári pedig 3 óra alatt egy átszállással elérhetővé válik.

Az Eger és Nyíregyháza között kétóránként közlekedő autóbuszjáratok – amellett, hogy vasúti csatlakozást biztosítanak a főváros felé – egész nap biztosítják a rendszeres és gyors összeköttetést Mezőkövesd, illetve Tiszaújváros, Polgár, Tiszavasvári, Hajdúnánás és Nyíregyháza között.

Mezőkövesd–Eger autóbuszvonal

A vonalon továbbra is a jelenlegivel megegyező számú járat közlekedik majd munkanapokon, a jelenleginél egyenletesebb követéssel: a járatok Eger irányába reggel 10-15 percenként, napközben jellemzően óránként, délután 30 percenként, míg Egerből Mezőkövesd irányába a délutáni időszakban már 20 percenként indulnak. Új elem, hogy a korábbiakhoz képest a járatok kétóránként Andornaktálya elkerülésével az M25-ös autóúton közlekednek és Egerben az autóbusz-állomást a 25-ös út–Deák Ferenc út irányából érik el, így megállnak az Eger, Tompa utca, az Eger, Nagyváradi út és az Eger, vasútállomás bejárati út megállóhelyeken is, így az itt elhelyezkedő közintézmények és munkahelyek elérhetősége is kedvezőbbé válik. Eger Andornaktálya felőli része Mezőkövesdről továbbra is elérhető marad, így az új útvonalon közlekedő járatok a meglévő szolgáltatást bővítik.

Eger–Mezőkövesd–Bükkábrány–Emőd–Miskolc autóbuszvonal

Eger–Mezőkövesd–Miskolc útvonalon is új menetrend lép életbe: az autóbuszok egész nap kiszámíthatóan, óránként indulnak; valamennyi autóbuszjárat Mezőnyárád érintésével közlekedik. Ezáltal Mezőnyárádról, Bükkábrányból, Vattáról, Emődről jelentősen javul Mezőkövesd, Miskolc és Eger elérhetősége. A járatok Egerből kétóránként a Kerecsend–Kápolna–Gyöngyös–Budapest vonalon közlekednek tovább, így a térségből javul a 3-as úton Eger vonalán túl elhelyezkedő települések közvetlen elérhetősége is.

A kora hajnali időszakban új járat indul Mezőkövesdről Miskolcra, így az első járat már reggel 4:55-kor Miskolc, autóbusz-állomásra érkezik, ezzel biztosítva Mezőkövesdről az eljutást Miskolc távolabbi részeire. A módosításoknak köszönhetően Bükkábrány, Vatta, Emőd településekről a délelőtti műszakban dolgozók már a hajnali 4:55-re, 5:25-re, 5:40-re érkező járatok közül választhatnak, a Volánbusz ezzel is igyekszik optimális kiszolgálást biztosítani Miskolc irányába.

A Miskolc és Mezőkövesd–Eger között óránként induló járatokat további járatok is kiegészítik, ezáltal napközben jellemzően 15-45, a délutáni időszakban pedig 15 percenként indulnak autóbuszok, korszerű elővárosi színvonalú kiszolgálást biztosítva Miskolc, illetve Emőd, Vatta, Bükkábrány és Mezőkövesd között, valamint – a csatlakozó járatok révén – a környező településeken.

A jelenleginél lényegesen több autóbuszjárat közlekedik Miskolcról Emőd, autóbusz-fordulóhoz: munkanapokon óránként, hétvégén kétóránként biztosított a település északi részének közvetlen elérése a megyeszékhely felől.

Munkanapokon 2 járat Miskolc–Emőd felől egészen Bükkaranyosig közlekedik, ezzel biztosítva a bükkaranyosi lakosok számára az emődi kormányablak autóbuszos elérhetőségét. Miskolcról a jelenlegi 2 helyett már 3 (reggel Miskolc felé 1, délután Miskolc felől 2) közvetlen járat közlekedik Mezőkeresztesre, Mezőnagymihályra és Gelejre, így a Miskolcon dolgozó vagy tanuló utasok a délutáni időszakban hazautazásukhoz több közvetlen járat közül választhatnak.

Mezőkövesd–Mezőkeresztes–Gelej–Mezőcsát(–Tiszaújváros) autóbuszvonal

Mezőkövesd és Mezőcsát között új menetrend lép életbe: az autóbuszok délelőtt kétóránként, a többi napszakban óránként, vagy még gyakrabban indulnak. A járatok kétóránként Mezőkövesd, vasútállomásig, illetve onnan közlekednek és csatlakoznak a Mezőkövesd és Budapest között közlekedő InterCity-vonatokhoz. Jellemzően 15 perces átszállási idővel a fővárosból Mezőnyárád menetrend szerint 2 óra 8 perc, Mezőkeresztes 2 óra 14 perc, Mezőnagymihály 2 óra 22 perc, Gelej 2 óra 28 perc, Mezőcsát 2 óra 44 perc alatt – munkanapokon kétóránként összesen 7, hétvégén 6 alkalommal egyetlen átszállással, InterCity-vonatokkal is – elérhetővé válik.

Az új menetrendnek köszönhetően az autóbusz–vonat és az autóbusz–autóbusz átszállási kapcsolatok is jelentősen javulnak a térségben. Az autóbuszjáratok Mezőkövesd vasútállomáson az InterCity- és személyvonatokhoz, Mezőkeresztes-Mezőnyárád vasútállomáson a Miskolc és Füzesabony között közlekedő személyvonatokhoz biztosítják a csatlakozást. Újdonság, hogy a vasúthoz csatlakozást biztosító járatok elsősorban már nem csak Mezőkeresztes települést szolgálják ki, hanem – Mezőnagymihály érintésével – rendszeresen Gelejig közlekednek.

A vasúti csatlakozáson kívül az autóbuszjáratok Mezőkövesd, autóbusz-állomáson az Eger felé induló, illetve onnan érkező autóbuszokhoz is csatlakoznak, ezáltal Mezőkeresztes, Mezőnagymihály, Gelej és Mezőcsát településekről Eger egész nap egyenletesen, egyetlen átszállással elérhető. Mezőnyárád, temető megállóhelyen a Mezőkövesd–Mezőcsát, valamint az Eger–Mezőkövesd–Miskolc vonalon közlekedő gyorsjáratok is csatlakoznak egymáshoz, így Mezőkeresztes, Mezőnagymihály és Gelej településekről is biztosított az átszállásos eljutás Miskolc felé, illetve Miskolc felől. A reggeli és a délutáni időszakban Mezőcsátról, Gelejről, Mezőnagymihályról, Mezőkeresztesről új időpontban közlekedik közvetlen autóbuszjárat Egerbe.

Kács–Bükkábrány–Mezőnyárád–Mezőkövesd autóbuszvonal

A Kács–Tibolddaróc–Bükkábrány autóbuszvonalon közlekedő járatok menetrendje is jelentősen változik: az autóbuszjáratok a Miskolc és Mezőkövesd–Eger között közlekedő járatokkal összehangolt menetrend szerint közlekednek, így Bükkábrányban Mezőkövesd–Eger és Miskolc felé kedvező csatlakozási idővel biztosított az átszállási lehetőség, így könnyebben elérhetővé válnak a környező városok is.

A jelenleginél több járat közlekedik Kács és Bükkábrány között, ezzel is javítva Kács és Tibolddaróc közösségi közlekedési kiszolgálását. A több járatnak köszönhetően a Kácsról és Tibolddarócról bükkábrányi átszállással Mezőkövesdre, Egerbe és Miskolcra ingázók egyenletesen, majdnem óránként érhetik el úti céljukat.

Sály–Bükkábrány–Mezőnyárád–Mezőkövesd autóbuszvonal

Az autóbuszjáratok a Miskolc és Mezőkövesd–Eger között közlekedő járatokkal összehangolt menetrend szerint, napközben egyenletesen kétóránként indulnak, így Bükkábrányban Mezőkövesd–Eger, illetve Miskolc felé kedvező csatlakozási idővel biztosított az átszállási lehetőség, javítva a környező városok elérhetőségét.

A jelenleginél több járat közlekedik Sály és Bükkábrány között. Munkanapokon a délutáni időszakban a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint, bővebb üzemidővel közlekednek a járatok Miskolc felől.

Bükkábrány–Mezőnyárád–Mezőkeresztes-Mezőnyárád, vasútállomás viszonylat

A térség településeiről (Kács, Tibolddaróc, Sály, Emőd, Vatta, Bükkábrány, Mezőnyárád, Mályi, Nyékládháza) jellemzően egy bükkábrányi átszállással, munkanapokon legalább kétóránként, hétvégén két-, illetve háromóránként biztosított a csatlakozás Mezőkeresztes-Mezőnyárád, vasútállomáson a Miskolc és Füzesabony között közlekedő személyvonatokhoz.

A Bükkábrány és Mezőkeresztes-Mezőnyárád, vasútállomás között közlekedő járatok közvetlenül Sályról vagy Kácsról indulnak, és minden esetben csatlakoznak a Miskolc–Mályi–Nyékládháza–Emőd–Vatta útvonalon közlekedő autóbuszjáratokhoz is.

Mezőkövesd–Szentistván, Mezőkövesd–Szomolya, Mezőkövesd–Tard–Cserépváralja, Mezőkövesd–Bogács–Bükkzsérc, Mezőkövesd–Borsodivánka–Ároktő–Mezőcsát, Mezőcsát–Tiszakeszi autóbuszvonalak

A menetrend kismértékben módosul, hogy Mezőkövesden a járatok egy része csatlakozást biztosítson az InterCity- és a személyvonatokhoz, az Eger felől érkező és oda induló autóbuszjáratokhoz, valamint Mezőcsáton a Miskolc és Tiszaújváros irányából érkező autóbuszjáratokhoz. A módosításoknak köszönhetően a csatlakozásokon túlmenően a Volánbusz egyenletes indulási időpontokat, azonos megállóhelykiosztást, egységes menetidőt biztosít a vonalakon.

Új járatok, jobb közlekedés Sárospatak és Sátoraljaújhely térségében

A regionális autóbusz-közlekedésben számos viszonylaton a jelenleginél egyenletesebb kínálatot biztosító autóbuszmenetrendek több közvetlen kapcsolatot biztosítanak a települések között, ezenfelül rendszeres vasúti csatlakozások jönnek létre Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Erdőbényén, Olaszliszka-Tolcsva vasútállomáson. Egyes kistelepülések (pl. Erdőbénye, Baskó, Hercegkút, Makkoshotyka) felé több járat indul munkanapokon és hétvégén is. Új szolgáltatási elemként Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen igényvezérelt autóbuszjáratok indulnak. Ez azt jelenti, hogy egyes új, vonathoz csatlakozó járatok csak az utazási igény jelentkezése esetén indulnak el, ezáltal az igényekhez rugalmasan igazodva, hatékonyan bővítik a szolgáltatást a térségben olyan időszakokban is, melyekben ma egyes sűrűn lakott településrészek felé nem biztosított az autóbuszos szolgáltatás. A menetrend szerinti buszközlekedésbe a társaság – a turisztikai szempontokat előtérbe helyezve – bevonja a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkot is.

Kedvezőbb átszállási és eljutási lehetőségek a vonattal utazóknak

Sátoraljaújhely és Miskolc között húsz perccel csökken a vonatok menetideje. Kétóránként, egész nap közvetlen, Zemplén InterCity névvel, kerékpárszállító kocsit is továbbító kocsicsoport közlekedik Sátoraljaújhely és Budapest között. A vonatok Szerencs és Miskolc között nem állnak meg. Sátoraljaújhelytől Szerencsig minden állomáson és megállóhelyen megállnak Mezőzombor és Szegi kivételével. A vonatok egyes kocsijai Sátoraljaújhely és Miskolc között felármentesen vehetők igénybe.

A csak vasárnapi napokon közlekedő 1523-as számú, Sátoraljaújhelyről 16:22-kor induló, valamint a pénteki 1526-os számú, Budapest-Keleti pályaudvarról 16:30-kor startoló vonat már nem közlekedik, helyettük a 2 óránként induló Budapest és Sátoraljaújhely közötti közvetlen Zemplén és Füzér InterCity vonatokkal biztosított az eljutás.

A Miskolc–Szerencs vonalszakasz köztes megállóit többségében a Füzesabony–Miskolc és Nyíregyháza viszonylatú személyvonatok fogják kiszolgálni, amelyet Miskolc és Szerencs, illetve este és reggel, csúcsidőn kívül a Miskolc és Sátoraljaújhely között közlekedő személyvonatok egészítenek ki. A megállók kiszolgálásának gyakorisága nem változik, de a konkrét indulási időpontok számos esetben – jellemzően 10 percet meg nem haladóan – változnak. Átszállás nélküli eljutási lehetőséget biztosít a vasúttársaság a füzesabonyi csomópont és Nyíregyháza közötti regionális utazások esetében.

Továbbra is közlekedni fognak a Szerencs és Sátoraljaújhely viszonylatú személyvonatok, de menetrendváltástól napközben a nyíregyházi személyvonatok helyett a kör-IC vonatokról, illetve vonatokra biztosítanak átszállási lehetőséget Szerencsen Miskolc felől, illetve felé.

Az október 25-től bevezetett Sátoraljaújhely és Budapest közötti közvetlen Füzer-Tokaj, illetve Füzér IC-vonatpár változatlanul közlekedni fog, és ugyancsak biztosítják a reggeli Nyíregyháza felől érkező gyorsvonat csatlakozását, valamint az esti debreceni Tokaj InterCity vonatrész továbbítását is.