Az adathalászok e-mailek, weboldalak és nyereményjátékok formájában próbálnak személyes- vagy bankkártya-adatokhoz jutni, amelyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel, hívja fel a figyelmet a rendőrség.

A levelek idegen – nem a szolgáltatóhoz köthető – feladótól érkeznek. Arculati elemeiket tekintve ugyan hasonlítanak a szolgáltató által használt megjelenítési formákhoz, de leginkább tört magyarságú, nyelvtanilag helytelen üzenetek, amelyekben a mellékelt hivatkozásra kattintással adathalász weboldalra irányítják a címzetteket. Ezek a weboldalak szintén hasonlítanak az „eredetihez”, de azokon jellemzően leegyszerűsített megjelenítést, nem működő gombokat, hivatkozásokat, helytelen kifejezéseket használnak.

Legyen óvatos:

Különösen figyeljen, ha az elektronikus levél küldője nem a szolgáltató hivatalos csatornáiról adja fel az üzenetet, vagy abban bármilyen személyes- vagy bankkártya-adat megadását kéri!

A magyar szolgáltatók többségének weboldalai .hu-val végződnek. Amennyiben a hivatkozott oldal nem ilyen végződéssel nyílik meg, ne adja meg személyes- vagy bankkártya-adataid!

Soha ne adja meg bankkártya-adatait olyan weboldalon, amelynek létezéséről csupán egy figyelem-felhívó üzenet alapján értesült! Regisztráláskor mindig ügyeljen arra, hogy olyan jelszót válasszon, amelyet más szolgáltatásokban nem használ, hiszen az elkövetők célja sok esetben csupán a felhasználó hitelesítő adatainak megszerzése.

Ha gyanús weboldalt talál, azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltett Internet Hotline felületén tudja jelenteni.