A csalók a sértettek idős korát és jóhiszeműségét kihasználva különféle történeteket találnak ki, arra hivatkoznak, hogy bajban vannak, és sürgősen pénzre van szükségük.

A rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 16 éves lányt. A megalapozott gyanú szerint a fiatal az elfogását megelőző héten milliókat csalt ki egy 92 éves férfitól. A lány az édesanyja halálára, illetve a hagyatéki eljárással kapcsolatos ügyvédi költségekre hivatkozva kért pénzt a sértettől, aki két részletben közel 3 millió forintot vett le a számlájáról, majd átadta azt a csalónak. A gyanúsított ellen csalás elkövetése miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

Egy 83 éves férfit is megpróbált átverni egy 44 éves nő, aki arra hivatkozva kért másfél millió forintot az idős úrtól, hogy tartozása van, amelyet ha nem fizet meg, kilakoltatják. A sértett le is vette a számlájáról a kért összeget, azonban a rendőrök elfogták a csalót, még mielőtt a sértett átadta volna neki a pénzt.  A nőt előállították a rendőrkapitányságra, majd a nyomozók kihallgatták gyanúsítottként, ellene csalás kísérlete miatt indult büntetőeljárás.

Az elkövetők a legkülönfélébb indokokkal szólítják meg az idős embereket, majd tévedésbe ejtik őket a bűncselekmények elkövetése érdekében. A csalók a sértettek idős korát és jóhiszeműségét kihasználva különféle történeteket találnak ki, arra hivatkoznak, hogy bajban vannak, és sürgősen pénzre van szükségük.

A bűncselekmények elkerülése érdekében a rendőrség azt tanácsolja, hogy mindenki legyen bizalmatlanabb és gyanakvóbb az idegenekkel szemben, ha nagyobb pénzösszeget kérnek, az mindig legyen gyanús! Ismeretlen személyeket ne engedjen be a lakásába, és főleg ne adjon nekik pénzt, bármilyen indokra is hivatkoznak!

Amennyiben idegen személlyel szemben kételyei merülnének fel, kérjen segítséget a rokonoktól, vagy szükség esetén hívja a rendőrséget az ingyenes hívható 112-es központi segélyhívószámon.