Az anyag hígulásának mértéke várhatóan már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed.

A Nemzetközi Riasztó Rendszeren (PIAC) keresztül értesítette a román fél arról az Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF), hogy Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Az akkor még ismeretlen összetételű és mennyiségű szennyezésről azt feltételezték, hogy február 17-én éjfél körül érkezik magyar területre.

Végül 18-án, hajnali 1 órakor ért magyar területre a nehézfémszennyezés. A vízügy a zsilipek és csatornák lezárásával, a csóva útjának állandó követésével, a vízminta-eredmények folyamatos elemzése alapján gondoskodik arról, hogy a szennyeződést a mederben tartsa, az a lehető legkisebb mértékben juthasson élő szervezetbe. Az előreláthatólag szombaton Tiszalökig jutó anyag hígulásának mértéke várhatóan már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed.

Az emberi egészség, illetve a vizek és a természeti környezet megóvása érdekében az OVF főigazgatója a védekezési munkálatok összehangolására és vezetésére elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését. Az érintett vízügyi igazgatóságok a területükhöz tartozó szakaszon értesítették a vízhasználókat a várható szennyezésről. A folyó mentén lévő zsilipeket és csatornákat azonnal lezárták, emellett a gátőrök a Szamos teljes szakaszán állandó és fokozott figyelőszolgálatot látnak el. A területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság a vízüggyel egyeztetve a határszelvényben felállította mobil laboratóriumát.

A Szamos folyón Csengernél vett első vízminta-eredmények azt mutatják, hogy a szennyezés cianidot nem, ugyanakkor több nehézfémet (nikkel, cink, króm, réz) is emelkedett koncentrációban tartalmaz.

A Szamoson és a Tiszán a mintavételezés folyamatos, nyomon követik a szakemberek a szennyezéscsóva hosszát és levonulását, elemzik a sebességét, valamint a hígulását a Tisza- és Bodrog-befolyásoknál, a laboratóriumi eredmények segítségével pedig ellenőrzik a terhelés mértékét. Az elsődleges cél, hogy a nehézfémek a mederből ne kerüljenek ki a hullámtérbe, illetve ne jussanak be a vízhasználatba, így a lehető legkisebb mértékben érjenek élő szervezetet.

Az előrejelzések alapján a szennyezés a Szamosból a Tiszán Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik. Azzal számolnak, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás mértéke Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed. A laboratóriumi eredmények függvényében, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszra is kiterjesztik.

(Fotó: MTI/Balázs Attila)