A hagyományoknak megfelelően a Tokaji Írótábor Egyesülettel közösen ünnepelte Tokaj a városnapot, illetve A Magyar Kultúra Napját. A Himnusz „születésnapjának” ünnepén adták át a városi kitüntetéseket is.

Az ünnepségsorozat a Paulay Ede Színház galériáján tartott kiállítás megnyitóval vette kezdetét, ahol Simon M. Veronika (Cserhát-, Munkácsy- és Holló László-díjas) és Szentpéteri Tóth Márta (Bor István és David Art’s Díjas) festőművészek csodálatos alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A művészeket Májer János alpolgármester köszöntötte, méltatta a munkásságukat. A székesfehérvári Simon M. Veronika munkái nem először láthatók Tokajban, tavaly nyáron ünnepélyes keretek között harminc festményét adta birtokba az Idősek Otthonának. Most sem érkeztek üres kézzel a művészek, tíz-tíz alkotást az önkormányzatnak ajándékoztak. A két művész tárlata az április 11-i Költészet Napjáig biztosan látható a színház aulájában.

Tokaj és a Himnusz
Tokaj Város Vegyeskarának előadásában csendült fel a Himnusz a színházteremben A Magyar Kultúra Napja folytatásaként. A kórus is rendszeres közreműködője a január 22-i ünnepségnek, idén is több dallal készültek a városnapi programra.
Posta György polgármester ünnepi beszédében a kultúra megőrzéséről, védelméről és fontosságáról beszélt. Kiemelte, a Himnuszunkban egyetlen magyar helységként Tokaj szerepel név szerint, ami hatalmas büszkeségre ad okot.


– Természetes, hogy Tokaj Város Napját a Himnusz születésnapján ünnepeljük, hiszen harminchat évvel ezelőtt ezen a napon kapta vissza az 1950-es években elvett városi rangját. Azért gyűltünk össze a csodás hangulatú, biztonságos, pezsgő kultúrájú és élhető kisvárosunkban, hogy együtt ünneplejük Tokajt és azokat, akik sokat tettek érte – mondta el a polgármester, aki a városban zajló fejlesztésekkel folytatta ünnepi beszédét. Ebben a hamarosan nyíló új szállodákról, a templom felújításokról, a felső főtér, valamint a sétáló utcai épületek homlokzataink rekonstrukciójáról szólt. Kiemelte, minőségi változást hoznak azok a beruházások, amelyek már megvalósultak vagy folyamatban vannak Tokajban.

Büszkének kell lennünk
Dr. Koncz Zsófia, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője is a kultúra fontosságát emelte ki köszöntőjében. Hozzátette, „Kazinczy földjén” büszkének kell lennünk magyarságunkra, magyar kultúránkra.


– Tokaj nemcsak a szőlészet és borászat központja, hanem a kultúráé is. A Tokaji Írótábor, a Crescendo Nyári Komolyzenei Akadémia, a Fesztiválkatlan vagy az, hogy Tokajnak van a környéken a legtöbb temploma és működő felekezete mind-mind erősítik kulturális szerepét. A civil kezdeményezések – mint például az utcazene fesztivál – is nagyon fontosak, a jövőben is folytatni kell, hiszen ezek együtt teszik azzá Tokajt, amit közösen ünneplünk – emelte ki az országgyűlési képviselő, aki az oktatás fontosságáról is szólt. Elmondta, a bölcsődétől kezdve a középiskola befejezéséjig minden adott Tokajban egy kiváló művészeti oktatással kiegészülve, de a Tokaj-Hegyalja Egyetemnek köszönhetően már a térségben is van arra mód, hogy felsőfokú tanulmányokat folytathassanak a fiatalok.

Az ünnepi beszédet L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a Tokaji Írótábor Egyesület elnöke tartotta.


– Az ünnepek alkalmasak arra, hogy kiszakítsanak minket a szürke hétköznapokból. Hogy mintegy masszívan levert cölöpök irányítsanak minket világunkban és mutassanak rá arra, hogy az élet nem csak munkáról, hanem az értékek teremtéséről is szól. De azt kell látnunk, hogy a történelem során változtak az ünnepeink. Nem ugyan azt ünnepeljük most, mint párszáz évvel ezelőtt és nem olyan hangsúlyosak az egyházi ünnepeink, mint néhány évszázada. Sok-sok olyan ünnep van, ami őseink számára fontos volt, de mára elvesztették jelentőségüket. Ezen akár sajnálkozhatunk is, joggal, de megváltoztatni nehezen tudjuk. Azzal sem árt szembenéznünk, hogy nem minden ünnep egyaránt fontos mindenkinek. Nekünk, magyaroknak, ami ünnepet jelent az a szomszédos országoknak nem, ugyanez fordítva még inkább igaz, elég csak a trianoni békediktátum évfordulójára gondolni – hangsúlyozta az elnök.

Kitüntetések átadása
A rendezvényen tartották Tokaj város nem hivatalos dalának ősbemutatóját, valamint átadták az ilyenkor szokásos kitüntetéseket is. A díszpolgári címet Sáray László, az Írótábor egykori titkára kapta, a Pro Urbe díjakat pedig Dr. Szentesiné Dr. Sallai Zsuzsanna, a Tokaji Egészségfejlesztő Központ ügyvezetője és Szabó István, a Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakgimnázium igazgatója kapta. Makoldi Miklós régészt, a Magyarságkutató Intézet igazgatójának munkásságát Tokaj Város Kultúrájáért kitüntetést adományoztak, Csordás Sándor pedagógus az Önzetlenül Tokajért elismerést kapta. Dr. Nagy Zsuzsanna, a bostoni Harvard Egyetem kutatója Tokaj Büszkesége lett, az év sportolója pedig az ősszel világbajnoki címet nyerő Soltész Péter lett. A kitüntettek laudációit Dr. Fintor Gábor intézményvezető ismertette.

Az ünnepség zárásaként Iván Szandra, Fonogram-díjas zeneszerző adott koncertet. A nemzetközileg elismert, a világ körül aktívan turnézó zongorista és énekesnő korábban is fellépett már a rendezvényen, előadása hatalmas sikert aratatott a közönség soraiban.

Ugyan ezen a napon tartották a Vince -napi szőlő és borszentelést a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokon. Az eseményen köszöntőt mondott Posta György, Tokaj város polgármestere, aki az ünnep fontosságára mutatott rá. A program állandó résztvevője az Európai Borlovagrend. Király László, a szervezet tokaji régióvezetője ünnepi beszédében sorra vette a legfontosabb borhoz kapcsolódó jeles ünnepeket, hagyományokat. A történelmi egyházak helyi vezetői elsőként a szőlőtőkét szentelték meg a Tokaj-Hétszőlő dűlőjében, majd az újborra és azok készítőire is áldást kértek.