A „Tisztítsuk meg az Országot!” Projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiírásában, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével került meghirdetésre. A program keretében számos településen kerül megszűntetésre egy-egy illegálisan elhelyezett hulladék lerakat, mely régóta megoldatlan problémát jelent a helyieknek.

Az érintett területek teljes megtisztítását követően a helyi önkormányzat és civil szervezetek még nagyobb hangsúlyt fektetnek az érintett területek megfigyelésére, továbbá illegális szemét elhelyezés esetén a hatósági szankcionálás elősegítésére.

Az illegális hulladékelhelyezés, amellett hogy törvényellenes és büntetendő, az előkörnyezet számára is visszafordíthatatlan környezeti károsodást okoz. A kidobott szemét szennyezi a talajt, élővizeinket, továbbá bomlás és gyulladás során a levegőt is. Egyes műanyagok lebomlási ideje akár ezer év is lehet, ami az utánunk élő többi generáció környezetére és emberi szervezetére is hosszú távon káros hatással van.

A HulladékRadar applikáció segít az illegálisan elhelyezett hulladékszigetek felderítésében, a szennyezett helyszín közvetlenül a hatósághoz történő beküldésében, így a hatóságnak első kézből nyílik lehetősége a terület megtisztítására.

Amennyiben Ön is észlel környezetében illegálisan elhelyezett hulladék lerakatokat, kérjük, töltse le és telepítse a HulladékRadar applikációt és közreműködésével segítse ezen gócpontok felderítését és felszámolását!