Elindult az Aktív Magyarország és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű akciója, amelyben arra biztatnak mindenkit, hogy szedje össze a környezetében, illetve amerre kirándul a szemetet, és amelynek az arca a szikszói Szakács Gergő énekes, zeneszerző, szövegíró, a Follow the Flow tagja.

„Tegyél te is a természetért! Indul a Tavaszi nagytakarítás! Ha a szabadban jársz, vigyél magaddal egy zacskót, és hozd el, ami nem odavaló! Mutasd meg másoknak is, és tölts fel róla képet az Instagramra és/vagy a Facebookra! Jelöld meg #aktívmagyarország és #tavaszinagytakarítás hashtagekkel, hogy barátaid is kedvet kapjanak! Légy büszke, hogy tőled is tisztább az erdő – és buzdítsd erre ismerőseidet is!” – írják a tavaszinagytakaritas.hu oldalon.

Adnak tanácsokat is ahhoz, hogyan, mivel érdemes elindulni kirándulni, ha tenni szeretnénk a környezetünkért, így például felhívják a figyelmet arra, hogy, ha valaki olyan mennyiségű szeméttel találkozni, amelyhez egy zsák és az ő lelkesedése kevés, akkor használja a HulladékRadar alkalmazást és jelentse be az illegális szemétlerakót.

Azok számára pedig, akik nem tudják merre induljanak kirándulni is szolgálnak jó tanácsokkal, az aktivmagyarorszag.hu oldalon ugyanis számtalan túrajavaslatot mutatnak be, a Tavaszi nagytakarítás oldalán éppen a Tarcali bányatavat ajánlják.