Már öt hónapja nem fogadhat látogatókat a Tokaji Múzeum és Világörökség Bormúzeum. Mint írják, gyakran teszik fel nekik a kérdést, hogy „De akkor mit tudtok csinálni?” A kérdésre is válaszolva tett közzé egy kis összefoglalót a zárás alatti mindennapjaikról a múzeum.

Az első három hónap az előző év zárásával (összegzések, beszámolók, statisztikák gyártásával), ez év tervezésével (és újra, és újra tervezésével) telt és egy kis felújítással. Majd ismét a raktárban kötöttek ki. Az elmúlt évben a tárgyi gyűjtemény tisztítása, konzerválása, rendszerezése és egyben a revíziója zajlott. Most a Béres gyűjtemény közel 600 db-os könyveire került sor. Sajnos ezek rendbetételéhez már szakrestaurátorra lenne szükség. Így maradt a revízió, a szakszerű csomagolás és dobozolás.

„Számunkra is meglepő volt, milyen élvezettel forgattuk ezeket a matuzsálemkorú könyveket. A zömében vallási témájú, oktató könyvek többsége, közel 400 éves és az ismert világ nyomdával bíró valamennyi városaiból fellelhető. A legidősebb 1557-ben készült. De van itt kicsi, nagy, kapcsos, bőrkötésű, csontberakású” tették hozzá.