Március elsejétől közfeladatot ellátó személynek minősülnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőrei és kezelői ellenőrei, azaz aki munkájuk során bántalmazza, erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza vagy intézkedésre kényszeríti őket, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A társaság út- és kezelői ellenőreit sok esetben nemcsak verbálisan, hanem fizikailag is bántalmazták az elmúlt években, ennek vethet véget a törvénymódosítás.

Az útellenőrök munkája rendkívül fontos, hiszen nemcsak a nevükből adódóan rögzítik az országos közutakon a szükséges beavatkozásokat, hanem baleseti helyszíneknél is jelen vannak, bajba jutott autósokon vagy állatokon is segítenek, télen gyorskátyúzást is végeznek, de akár táblák és egyéb úttartozékok soron kívüli javításáról is gondoskodnak.

A kezelői ellenőr hatósági jogkörben eljárva a túlsúlyos és/vagy túlméretes tehergépjárművek ellenőrzését végzi a mérőállomásokon, illetve mobil egységekkel, mely ellenőrzés során a közlekedés biztonságára veszélyt jelentő járművet visszatarthatja a közlekedésbiztonsági kockázat elhárításáig.

A Magyar Közút 2019-ben készített egy belső, reprezentatív felmérést, melyet 1480 utakon dolgozó közutas szakember töltött ki. Eszerint a szakemberek 88 százalékát, vagyis a felmérésben részt vevő, több mint 1300 főt sértegették már szóban. A türelmetlen autósok rendszerint trágár kifejezésekkel illetik őket. A válaszokból kiderült, hogy az úton dolgozó közutasok több mint 20 százalékát dobálták már meg autókból, többek között paradicsommal, sörös dobozzal és műanyag flakonnal is. Továbbá minden harmadik közutast ledudáltak már munkavégzés közben.

Március elsejétől azonban következményekkel járhat, ha valaki az útellenőrt vagy a kezelői ellenőrt munkája során erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, illetve bántalmazza, hiszen az utak biztonságáért dolgozó szakemberek a Büntető Törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személyként büntetőjogi védelemben részesülnek. A társaság bízik benne, hogy az újabb lépéssel sikerülhet visszaszorítani a verbális és fizikai bántalmazások számát, ezzel is hozzájárulva a biztonságos munkakörnyezet fenntartásához és az útellenőrök, kezelői ellenőrök által végzett egyéb tevékenységek, például illegális szemétlerakás vagy közútkezelői hozzájárulás nélküli tevékenységek visszaszorításában is hatékonyabban léphetnek fel a szakemberek.