Az elmúlt héten rengeteg csapadék hullott, ami az északi folyóink vízhozamát igen gyorsan duzzasztotta, alig 24 óra alatt a két folyó felső szakaszán 1 métert emelkedett a vízszint, így az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a Sajó, a Hernád és a Bodrog tekintetében is árvízvédelmi készültségre figyelmeztettek a szakemberek. 

Nagyobb folyóinkon szerencsére árvízvédelmi készültséget érdemlő vízállás nem volt de jelentősen, 1-2 méterrel is megemelkedett a vízszint. Kedden eleinte a Bódva és a Hernád vízgyűjtőjén volt a legerősebb az esőzés így elsőfokú készültséget írtak elő a Hernád hernádnémeti–hernádszurdoki és a hidasnémeti–bőcsi árvízvédelmi szakaszán. Pénteken minden irányból lezárták az utakat Hernádszentandrásra, így kizárólag csak munkagépekkel lehetett megközelíteni a települést, illetve lezárták Halmaj irányából a Hernádkércsre vezető utat a folyó áradása miatt, így az autóval közlekedők Megyaszó és Abaújszántó irányából érhették csak el a települést.
Gesztelynél az ivóvíz készlet megóvása érdekében végeztek munkálatokat, hiszen a folyó nagy területen lépett ki a medréből. Hernádkaknál is megtelt az ártér, ám a 2012-ben épített gát jól szolgálatot tett a település védelmében.
Szombat kora reggel a Sajólád és Bőcs közötti mellékúton is teljes útzárat kellett elrendelni, a Hernád magas vízállása miatt, ami jelenleg is érvényben van.
Levonul az árhullám az észak-magyarországi folyókon, és a következő időszakban csapadékmentes időre lehet számítani, a sajó árhulláma elérte a befogadó tiszát, a folyó a teljes magyarországi szakaszon apad, Gesztelynél várhatóan vasárnapra csökken majd a vízszint az I. fok szintje alá, elzárt és veszélyben lévő települések már nincsenek a térségben.