Július 18-án, vasárnap délután egy kiterjedt zivatargóc középpontjába került Aggtelek és a szlovák határ túloldalán található Domica, tájékoztatott az Aggteleki Nemzeti Park.

„Délután 16 óra után hatalmas jégeső zúdult le a területre, amely egy órán keresztül megállás nélkül zuhogott, jelentős kárt okozva a növényzetben, a kertekben, az építményekben. A jégesőt több órán át tartó zápor követte, amely a víznyelőkön keresztül villámárvizet okozott a Baradla-barlangban, de nagy mennyiségű víz gyűlt össze a felszínen is.

A barlangból távozó víz a késő délutáni óráktól Jósvafő településen okozott árvizet, a házakat homokzsákokkal sikerül megóvni a nagyobb károktól.

A kialakult rendkívüli helyzetben jelenleg nem lehetséges túrát indítani az Aggteleki rövidtúra és a Vörös-tói túra szakaszokon. A látogatók a Baradla-barlangban a Jósvafői rövidtúrán tudnak részt venni, amely 10:00 – 17:00 óra között óránként indul, legfeljebb 40 fős létszámmal” – tájékoztatott a nemzeti park.

Lakóházakat veszélyeztetett az áradó Baradla-patak vasárnap éjszaka Jósvafőn, tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A magas vízszint miatt homokzsákokkal védekeztek az Ady Endre és a Dózsa György utcában. A helyi önkormányzat saját hatáskörében kezdte meg kiépíteni az érintett ingatlanok védelmét. A munkálatokban az aggteleki, a bódvaszilasi és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók is segítséget nyújtottak. A védekezés során, ötezer homokzsákkal, tizennyolc ingatlan biztonságáról gondoskodtak. Kitelepítésre, kimenekítésre nem volt szükség, az eset során nem történt sérülés.

Fotók anp.hu