Megszépültek a vasúti felüljáró támfalai a Tokaj Kincsei Egyesület projektjében.

Tokaj. Hét méter magas és öt méter széles festményeket helyeztek ki Tokajban a vasúti felüljáró támfalaira a napokban. Az egyik pilléren a tokaji Rákóczi vár 1668-as korhű festménye, míg a másikon a Tokaj-Hegyalja 27 településének szimbolikus összefogása jelenik meg, méghozzá 27 szőlőszembe festve a települések címerével és neveivel. Mindez reprezentálja a környék kincsét, a világhírű tokaji szőlőt és bort, illetve az összetartozás fontosságát.

Mint írják, egy nagyon régi (3,5 éves) projekt ért célba most a kivitelezéssel. A történetről pedig a következőképpen számoltak be:

„Még 2017-ben, amikor még nem volt egyesület sem, maximum elvi szinten, az egyik tagunk, Kerekes Sándor és a város főépítésze, Rudolf Mihály beszélgettek az úgynevezett „Street Art” (Utca Művészet) ötletéről, terveiről, lehetőségeiről. Éppen ott jött fel egy nagy falfelület keresése és annak díszitése. Ekkor vetődött fel a vasúti felüljáró támfalainak nagysága és adottsága. A főépítésznek tetszett a dolog. Itt még festeni szerettünk volna rájuk.

A helyi művészekkel elkezdtünk tervezni. Ekkor egyhangúan megszavaztuk a múlt képét szimbolizáló Rákóczi vár korhű rajzát, hogy ez legyen az egyik falon. (Egyeztetve kinézetét egy helyi történésszel, Makoldi Miklóssal.) A jelen szimbóluma még ilyenkor egészen más volt.

Felvettük a MÁV-val, mint tulajdonossal a kapcsolatot. Nagyon jó ötletnek tartották és támogatták az elképzelést. 2018 nyarán, ahogy megígérte a MÁV, kijavították és leszínezték a régi, repedésekkel és mohával teli támfalakat, lábakat. Meg is köszöntük nekik, hogy előkészítették nekünk a falfelületet.

Sajnos, történtek események, amivel az idő csak tovább telt (pl. a MÁV kapcsolattartója lebetegedett és sajnos elhunyt közben, vagy említhetnénk a bürokráciát is). Ismételten felkerestük, most már, mint a Tokaj Kincsei Egyesület, a MÁV igazgatóságát a tervünkkel.

2019 írunk már. Újra gondoltuk a kivitelezést. Ekkor jött képbe az új módszer, a molinózás. Sokkal költséghatékonyabb, könnyen cserélhető, tisztítható, javíthatóbb és kivitelezhetőbb megoldásnak tünt számunkra.

Aztán 2020-ban jött az ötlet Sándorunktól a jelen szimbolizálására: a Tokaj-Hegyalja 27 településeinek összefogása egy 27 szemes szőlőbe festve, a címerekkel és település nevekkel, szimbolizálva a környék kincsét, a világhírű szőlőnket, illetve az összefogás fontosságát.

Rengeteg engedélyeztetés, állásfoglaláskérés következett: MÁV, önkormányzat, főépítész, közútkezelő, 27 település címerének használatba vételi hozzájárulása, stb.

Ezzel a projektünkkel ismételten bebizonyítottuk és remélhetőleg másoknak is motivációt adtunk, hogy nincsen lehetetlen, csak tehetetlen.

Mindenkit arra ösztönzünk, főleg a fiatalabbakat, hogy merjenek nagyot álmodni, és tegyenek is érte, hogy az valóra váljon és sose adják fel a céljaikat!”