A Miskolci Járásbíróság elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akivel szemben lopás vétsége miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2021 júliusa és augusztusa közötti időszakban Hernádnémetiben és Miskolcon körbekerített ingatlanokon álló, le nem zárt személyautókból különböző tárgyakat, valamint készpénzt vett magához. A gyanúsított továbbá egy szintén bekerített, miskolci udvaron lévő, csupán kilincsre zárt kamrába is bejutott, ahonnan gyümölcsöt, zöldséget, konzerveket és szeszesitalt megszerezve távozott. A lopási cselekményekkel okozott kár megállapítása folyamatban van, az feltehetően az 50.000 forintos szabálysértési értékhatárt nem haladja meg.

A helyiséghez tartozó bekerített helyre a jogosult tudta és beleegyezése nélkül bemenve elkövetett lopás vétsége miatt kiszabható büntetés mértéke 2 évig terjedő szabadságvesztés, azonban a gyanúsított bűnösségének megállapítása esetén halmazati büntetés kiszabására kerülhet sor, mely akár 4 év 6 hónap is lehet. A gyanúsított a terhére rótt bűncselekményeket feltételes szabadság próbaideje alatt valósíthatta meg. Figyelemmel arra is, hogy a férfi felkutatása elfogatóparancs alapján volt lehetséges, fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá személyi körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésből tartja fenn magát, így szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el.

Mindezek okán a bíróság az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. szeptember 12. napjáig elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A végzéssel szemben a gyanúsított és védője fellebbezett.