A húsvéti ünnepek alatt közútjainkon a forgalom növekedésével kell számolni. Ezekben a napokban valósággal az egész ország útra kel, a közlekedők száma a megszokotthoz képest hirtelen a többszörösére emelkedik. Ehhez társul az ünnepi időszak sajátos velejárója, az ittas járművezetés. Ilyenkor az átlagosnál többen ülnek a volán mögé, szállnak motorra vagy kerékpárra alkoholfogyasztást követően. Mindez azonban súlyos balesetekhez vezethet.  

A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital elfogyasztása is számít. Az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. Növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassulnak a szemmozgató izmok stb. 

A húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet. Szeszesital fogyasztását követően ne vegyenek részt a közúti forgalomban. Egy józan gondolattal sok kellemetlen pillanattól és jelentős kiadástól kímélhetik meg magukat. 

Az Encsi Rendőrkapitányság kéri a vendéglátókat, hogy gyermekeket és járművel közlekedőket semmiképp ne kínáljanak alkohollal.

A rendőrség kiemelt feladata Húsvét idején az ittasan közlekedő gépjárművezetők intézkedés alá vonása, ezáltal a közlekedési balesetek megelőzése.

A húsvéti ünnepek alatt (2022.04.15-től 2022.04.18-ig) az Encsi Rendőrkapitányság munkatársai fokozott ittasság ellenőrzéseket hajtanak végre. Ezen belül 2022.04.17-én 20:00 órától 2022.04.18-án 20:00-ig folyamatosan, vagyis non-stop számíthatnak az ittas járművezetők szűrésére.