Már a tokaji szakrendelő laboratóriumában is elérhető a koronavírus fertőzésen átesettek, vagy a beoltottak antitest vizsgálata.

A SARS-CoV-2 IgG II Quant vizsgálat vénás vérből történik és alkalmas arra, hogy kimutassa milyen immunválaszt váltott ki a koronavírus elleni védőoltás. Ugyanakkor a koronavírussal való fertőzöttség utólagos kimutatására is alkalmas, ami a védettségi igazolvány kiváltásához is fontos. Ehhez a vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorral érkezni a laboratóriumba, az eredmény pedig 2-3 napon belül elkészül, ezért cserébe 9 ezer forintot kell fizetni.

Az IgG a hosszútávú immunitás kialakításában fontos, ha valaki átesik a betegségen vagy védőoltást kap, akkor a szervezete erre emlékezni fog. Tehát abban az esetben ha valaki újra megfertőződne, akkor az IgG már „támadásra kész” és így nagy eséllyel nem alakul ki (újra) a megbetegedés. A kutatók a koronavírussal kapcsolatban az IgG mellett egy másik fontos adatot, az úgynevezett sejtimmunitást is vizsgálják. Ez pedig azért fontos, mert ha valakinek a szerveztében nincs meg ez a vérből kimutatható ellenanyag (IgG) attól még lehet védett a betegség ellen az illető. A sejtimmunitás mérése azonban jóval bonyolultabb, egy egyszerű vérvétellel nem mérhető.