Magyarország 19 borvidékéről összesen 218 tételt küldött be 93 pincészet, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri kilenc meghirdetett kategóriában Az Országház Bora cím idei nyerteseit.

A nemzeti hagyomány szerint a Kárpát-medencei magyar történelemnek már a legelső aktusa, a vérszerződés is a borhoz kötődik – emlékeztetett a díjak átadása előtt mondott köszöntőjében az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hangsúlyozta, a magyarság és a bor kapcsolata messze túlmutat egy mezőgazdasági kultúra művelésén. „A bor, a szőlőművelés mindig velünk volt történelmünk fényes és vérzivataros századai során, ahogyan az elmúlt bő két esztendőben is” – fogalmazott.

A házelnök elmondása szerint külön köszönet jár azért, hogy a pandémiás időszak nem várt nehézségeinek ellenére idén is szép számmal jelentkeztek termelők Az Országház Bora pályázatra.

A magyar bortermelés sikeréhez a magyar törvényhozásnak a megfelelő jogi környezet kimunkálásával kell hozzájárulnia, külön figyelemmel a világkereskedelemben mutatkozó szállítási és gazdasági nehézségek időszakában – mondta a politikus.

Az Országház Bora célkitűzése változatlan: a hivatalos parlamenti vendégeinket magas minőségű, magyar borokkal megkínálni, a nyertesek hírnevét pedig – a sajtón keresztül is – öregbíteni – fogalmazott Kövér László.

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke és a pályázat zsűrijének elnöke emlékeztetett arra, hogy immár ötödik alkalommal tartották meg Az Országház Bora versenyt.

Nehéz definiálni a jó bor fogalmát – ismerte el a szakember, hozzátéve: az Országház ezért saját borversenyt hirdetett, hogy szakmai zsűri döntsön a legjobb tételekről.

Ezúttal is három szakmai bizottság bírálta el a beküldött borokat vakkóstolással, szoros eredmény esetén visszakóstolással eldöntve a rangsort – számolt be a zsűrizés folyamatáról Kállay Miklós.

Budapest, 2021. október 5.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke (elöl, j), Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke (elöl, b) és a díjazottak: Koch Csaba, a rozé kategóriában gyõztes Koch Borászat képviselõje (közésõ sor, b1), Molnár Péter, a tokaji aszú kategóriában gyõztes Patricius Borház képviselõje (közésõ sor, b2), Tornai Tamás, az egyéb fehérbor kategóriában gyõztes Tornai Pincészet képviselõje (k, b3), Regéczy Dávid, a furmint kategóriában gyõztes Béres Szõlõbirtok és Pincészet képviselõje (k, b4), Lelovits Tamás, a cabernet franc kategóriában gyõztes Lelovits Tamás Pincészet képviselõje (k, b5), valamint Fodor Gábor, az olaszrizling kategóriában gyõztes Fodorvin Családi Pincészet képviselõje (hátsó sor, b1), Németh János, a bikavér kategóriában gyõztes Németh János Pincészet képviselõje (h, b2) és Eszterbauer János, a kadarka kategóriában gyõztes Eszterbauer Borászat képviselõje (h, b3) az Országház Bora pályázat eredményhirdetésén, az Országház fõlépcsõjén fotózáson 2021. október 5-én. Magyarország 19 borvidékérõl összesen 218 tételt küldött be 93 pincészet, ezek közül választotta ki a szakmai zsûri kilenc meghirdetett kategóriában Az Országház Bora cím idei nyerteseit.
MTI/Balogh Zoltán

Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el a Fodorvin Családi Pincészet 2020-as Aszófői Olaszrizling borával, a furmint kategória idei legjobbja pedig Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2017-es Béres Tokaji Lőcse Furmintja lett.

Az olyan őshonos szőlőfajták, mint a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű számára létrehozott egyéb fehérbor kategória első díjával a Tornai Pincészet 2019-es Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfarkját tüntették ki, a rozé kategóriában pedig a hajós-bajai Koch Borászat 2020-as Duna-Tisza közi Néróját sorolta első helyre a zsűri.

A vörösborok között a kékfrankos kategóriában az első helyezést Lelovits Tamás Pincészete érte el 2020-as évjáratú Villányi Kékfrankosával, míg a bikavér kategóriát a szekszárdi Németh János Pincészet nyerte 2019-es Könnyű Szél Bikavérjével.

A legjobb idei kadarka az Eszterbauer Borászat 2019-es Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett, cabernet franc kategóriában pedig Lelovits Tamás Pincészete ért az első helyre 2017-es Villányi Franc borával.

Tokaji aszú kategóriában Az Országház Bora címet a Patricius Borház érdemelte ki 2016-os évjáratú Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos borával.