Szeptember elsején elkezdődik a tanév, ez nem csak a gyerekeknek jelent váltást az életritmusban, hanem lényegében mindenkinek. Az iskolák körül megnő a forgalom, több a figyelnivaló, iskolakezdési időben dugókra lehet számítani, sokan ehhez igazítják a napirendjüket – hívja fel a figyelmet az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

A nyári napok szabadságai és szünideje után újrainduló hétköznapi élet velejárója, hogy átrendeződik a forgalom ritmusa is, más napszakokban más útvonalakon lehet számítani zsúfoltságra, dugóra, mint ahhoz a közlekedők hozzászokhattak a meleg évszakban. A forgalomban egy időben részt vevő gépjárművek száma megnő, leginkább a reggeli iskolakezdés és a délutáni befejezés időszakában zsúfolttá válnak az utak: nem csak az iskolák körül. Hiszen a szülők többsége a munkarendjét igyekszik az iskolás-óvodás korú gyerekek diktálta beosztás szerint szervezni.

Így a tanévkezdés növeli a közlekedésben kockázatát, illetve más jellegű kihívásokkal szembesülnek a közlekedők. A tapasztalatok szerint szeptemberben az iskoláskorú gyerekek veszélyeztetettsége is magasabb az éves átlagnál. A nyári vakáció elmúltával reggelente tömegesen jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, ez csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetet.

Az új tanévben is folytatódik „Az iskola rendőre” program, amelynek a célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának segítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyerekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése. A tanév során az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart az adott iskola vezetőségével és a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz a jelentősebb rendezvényeken (tanévnyitó, tanévzáró, fogadóóra, szülői értekezlet). Az iskolarendőr nevét, elérhetőségét a programban részt vevő iskolákban plakáton teszik közzé.

Szeptemberben – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, kiemelt rendőri jelenlétet biztosít. A két szervezet demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyerekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pedig azt tanácsolja a szülőknek, hogy ha autóval viszik gyermeküket iskolába, mindig kössék be a biztonsági övüket. Ha pedig egy kisebb gyerek tömegközlekedéssel vagy gyalog megy iskolába, a szülők eleinte kísérjék el, gyakorolják vele az útvonalat és ismételjék át az alapvető közlekedési szabályokat. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyalogosok számára is veszélyes lehet a mobiltelefon-használat, ha az úttestre lépéskor belefeledkeznek a készülékbe vagy a zenétől nem hallják a közeledő autókat.