Magyarországon évente több mint 10 ezer kerékpár tűnik el. Az ellopott biciklit sokszor könnyebb megtalálni, mint a tulajdonosait ezért a szerencsi rendőrök ismét kerékpárokat regisztráltak a Bike Safe program keretén belül.

Sokszor előfordul, hogy senki sem jelentkezik a megtalált kétkerekűért. Erre a helyzetre kínál megoldást a Bike Safe program.

A kerékpárok országos adatbázisában bárki regisztrálhatja a kétkerekűjét, amely ez által biztosan visszakerül hozzá, ha ellopták és megtalálja a rendőrség.

A Bike Safe adatbázisához minden rendőri egység hozzáfér, így percek alatt beazonosítható egy-egy lopott bicikli. Az adatbázis banki biztonsági szintű védelemmel tárolja az adatokat, azokat a rendőrség semmiféle célra nem adja ki és nem használja fel.

A Bike Safe programban regisztrált biciklik eltűnése esetén a feljelentés is csak néhány kattintás. Regisztrált kerékpárok esetében a nyomozást segítő fotók és a közlekedési eszköz adatai is rendelkezésre állnak már a rendszerben, ha pedig a kerékpár megkerül, a regisztrált adatok alapján könnyen azonosítható.

2021. december 2-án a Szerencsi Rendőrkapitányság munkatársai biztosítottak regisztrációs lehetőséget a taktaharkányi lakosok részére.

Előzetesen tájékoztatást adtak arról, hogy az ellopott kerékpárokat a bűnözők gyakran az interneten próbálnak eladni.

Ha a regisztrált kerékpár ellopják és feljelentést tesz a sértett, a folyamatos internetes figyelőszolgálat révén a rendőrség értesül róla, ha a bicikli felbukkan egy hirdetésben.

A weboldalon fényképes és egyedi azonosító számmal ellátott nyilvántartást vezetnek az ellopott kerékpárokról.