A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa a mai napon hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki próbaidős rendőrként ittasan egy idegen gépjárművel okozott halálos balesetet Sárospatakon.

A Szerencsi Járásbíróság elsőfokú ítéletében megállapított tényállás szerint a vádlott és a néhai sértett korábbról ismerték egymást, barátok voltak. A cselekmény estéjén együtt szórakoztak, alkoholt fogyasztottak a sértett otthonában. A vádlott engedély nélkül magához vette a néhai sértett édesapjának tulajdonában álló autó slusszkulcsát, majd mindketten beültek a gépkocsiba, és elindultak Sárospatak belvárosa felé. Az autót a vádlott vezette, aki a megengedett 40, majd 50 km/h-s sebesség helyett 90-95 km/h-s sebességgel hajtott. Az egyik kanyarban elvesztette a jármű feletti uralmat és mintegy 70 km/h-s sebességgel egy fának csapódtak. Az ütközés során a sértettnek olyan súlyos sérülései keletkeztek, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleset következtében a vádlott is életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A járásbíróság halált okozó ittas járművezetés és jármű önkényes elvétele miatt a vádlottat 3 év börtönbüntetésre, 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője részben a férfi felmentése, részben a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A Miskolci Törvényszék szóbeli indokolásában kifejtette: az elsőfokú bíróság hiánytalanul állapította meg a tényeket, alaposan feltárta a büntetés kiszabása során értékelendő enyhítő és súlyosító körülményeket, a kiszabott büntetés neme és mértéke is helyes, ezért a büntetés megváltoztatására nem kerülhetett sor. A törvényszék ítélete értelmében a vádlott a büntetés fele részének kitöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

Az ítélet jogerős.

(Képünk illusztráció. Fotó: BAZ MRFK)