Lezárult a Magyar falu program idei pályázati alprogramja, minden kategóriában kihirdették a nyerteseket, a program jövőre az eddigieknél is nagyobb forrással folytatódik – mondta el a Magyar Nemzetnek Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

Ennek keretében valósulhat meg többek között Hernádkakon a temetői infrastruktúra fejlesztése és elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása. A két pályázat Hernádkak településnek közel 10 millió forint vissza nem téritendő támogatást jelent és 2021-ben valósul meg.

A programban eddig több mint 12 milliárd forint jutott az egészségügyi alapellátás javítására, óvodai fejlesztéseket 17 milliárd forintot meghaladó összegben támogattak. A kistelepülések közlekedési infrastruktúra-fejlesztésére 24 milliárd forintot fordított a kormány, és ugyancsak 24 milliárd forint támogatást kaptak a kistelepülések közösségi terek kialakítására és közösségi programok megvalósítására. Emellett temetők fejlesztését, falu- és tanyagondnoki buszok beszerzését, szolgálati lakások és faluházak kialakítását támogatták a programban, és ötmilliárd forint keretösszegben írtak ki pályázatot falusi civil szervezetek számára – sorolta a kormánybiztos.