Raktárépületet épített és munkagépeket szerzett be Tiszalúc, a település a Belügyminisztérium Gazdaságélénkítő Programjában nyert 167 millió forintot.

Akár nagyobb beruházásokat is saját erőből elvégezhet ezentúl Tiszalúc, komoly infrastrukturális fejlesztést sikerült befejeznie a településnek. A Belügyminisztérium által támogatott Gazdaságélénkítő Programból 167 millió forint vissza nem térítendő forrást nyert, amiből a raktárépület mellett számos munkagépet és teherautót is vásároltak. A 2019-ben kiírt pályázat első körében az az ötven, a kormányzat által meghatározott település indulhatott amely a települések gazdaságának helyi segítését célozták.
Siri Norbert Tiszalúc polgármestere azt mondta nagyon örül a projekt sikeres lezárásának, településvezetőként ezt volt az első elindított pályázata.


– Az önkormányzati választások utáni hétfőn már megkeresett Kovács Zoltán ezredes úr a Belügyminisztériumtól, másnap pedig már találkoztunk is. Nem kevés izgalommal ültünk le, hogy egyeztessünk a munkahely teremtő beruházásról, pláne úgy, hogy a pályázat beadására mindössze két hetünk állt rendelkezésre – mondta el a településvezető, aki azt is elárulta, hogy hat fő foglalkoztatását vállalták minimum három éven keresztül. A követendő mintát Abaújszántón találták meg, ahol hasonló konstrukcióban már működik önkormányzati gazdasági társaság.

Tiszalúc a negyedik legnagyobb település a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hatos számú országgyűlési egyéni választókerületben. A térség országgyűlési képviselője, Koncz Zsófia az átadó ünnepségen azt mondta örül annak, hogy sikereket érnek el a települések.
– Tiszalúc hosszútávon az építőiparban is tud tevékenykedni, ez a beruházás a település érdekét és javát szolgája és segítő a további fejlődést – tette hozzá Koncz Zsófia, aki azt is elmondta, hogy számos, a turisztikában hasznosítható ötlet is van a nagyközségben. A képviselő hozzátette: a Tisza legnagyobb holtága által kínált lehetőségeket már most is kihasználják, de vannak további ötletek ennek a területnek a fejlesztésére is.

Az átadó ünnepségen Réthy Pál a Belügyminisztérium közfoglalkozatási és vízügyi helyettes államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, Tiszalúcon a történelem folyamán már a rézkorban is építkeztek, ez a lendület pedig tovább folytatódik. A kormányzat ötven települést jelölt ki a Gazdaságélénkítő Programban, ebből tizenhét nyert támogatást.
– Az volt a célunk, hogy a települések gazdaságát helyben fejlesszük és a munkaerőnek helyben biztosítsunk foglalkoztatási lehetőséget – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki kiemelte, hogy Tiszalúc a közfoglalkoztatási programokban is jeleskedett, a legmagasabb létszám 426 fő volt.

– Egy egységes kormányzati keretbe foglalt fejlesztési politikáról beszélünk, ami a közfoglalkoztatás alapjain megszilárdult beruházások nyílt munkaerő-piaci kivezetését célozza. Nem tagadtuk meg az önkormányzatoktól azt sem, hogy új projektötletek generáljanak. A tiszalúci pont ilyen, én ezen kívül egy ilyenről tudok, az is ebben a megyében, Abaújszántón működik – tette hozzá Réthy Pál.