A MiRehu Nonprofit Kft. szervezésében került megrendezésre az első MaKuka, a Miskolci  Kukások napja, 2021. november 24-én Miskolc város hulladékszállításának 145 éves évfordulója alkalmából, mely eseménnyel a cég csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióihoz.

A rendezvényen debütált a MiReHu egyedülálló hulladékos applikációja, a Hulladék Felfedező is. A Hulladék Felfedező applikációs játék egy a telephelyen végig vezető geocaching kalandjáték, mely során a gyermekek megismerkedhetnek a telephelyen végzett, az egyes hulladékok feldolgozására irányuló hulladékgazdálkodási tevékenységekkel. Ezzel élményformában szerezhetnek olyan tudást, amely segíti őket a fenntartható, környezettudatos életmód felé fordulásban.

A játék érdekessége, hogy ötvöződik benne a 21. századra jellemző elektronikus világ technikája a hagyományos, kézzel fogható játékelemekkel. A játék során az applikáció vezeti végig a csapatokat a telephelyen és ismerteti meg őket az adott állomáshoz kötött ismeretterjesztő tananyaggal. A játék során élőben is láthatóak a hulladékgazdálkodási tevékenység bizonyos elemei, illetve a megkapott információk alapján a megállóknál elhelyezett kincset rejtő ládákat kell kinyitniuk, melyhez négy anyagában hasznosítható hulladék szolgál kulcsként. A láda négy, a hulladékok alakjára jellemző nyitófelülelettel rendelkezik, amelyből egy – az applikációban megadott helyes válasznak megfelelő mintázatba bedugott – hulladékkal nyílik csak ki. A ládákban csapatonként, a csapatszínnek megfelelő szövetzsákok vannak, melyekben puzzle elemek vannak elhelyezve. A nyolc állomáson végig haladva és minden kérdésre válaszolva szerezhető meg a puzzle összes eleme, melynek eredményeként a társaság kabalafigurája rakható ki, így válik a tanulás kincskereséssé.

Az applikáció mellett az idelátogató gyerekek a Mirehu Nonprofit Kft. szemléletformáló termét is birtokba vehették, ahol hasznos információkkal gazdagodhatnak a környezetvédelem, a környezettudatos szemléletmód és életvitel fontosságáról erre a célra készített animáció és kisfilm segítségével.

A nagyszabású rendezvény alkalmából interaktív programok várták az általános iskolák 3.-7. osztályos diákjait. A rendezvényt a BMH Nonprofit Kft., az NHKV Zrt., a MüMü, a Re-Placc, a Kezes-lábas játszóház, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósult Zöldforgó Élménynap programjai színesítették.

A programot egy interaktív Alma Együttes nagykoncert koronázta meg, ahol a zenekar legnépszerűbb slágerek mellett tematikus, környezetvédelemi dalokkal szórakoztatta a kicsiket és nagyokat.

Az élménynappal párhuzamosan szakmai mini konferenciának adott otthont a szervező Mirehu Nonprofit Kft., a konferencián köszöntötte a vendégeket Ladányi Roland, a Mirehu Nonprofit Kft. ügyvezetője, az eseményt megnyitotta Úsz Illés – ITM Államtitkári Főtanácsadó, Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere és Vásárhelyi Tibor, az NHKV Zrt. vezérigazgatója. A konferencia vendégeinek is bemutatásra került a debütáló Hulladékfelfedező applikáció, megismerhették a résztvevők a miskolci hulladékgazdálkodás múltját és a MiReHu Nonprofit Kft. szemléletformálási tevékenységét, valamint bepillantást nyerhettek a hulladékgazdálkodási innovációs tevékenységekbe.