Nincs még itt az ideje a lazításnak, az egyetlen védekezési mód, ha az oltás folytatódik – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely kiemelte: a szakértők szerint közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, és a számok rendkívül rosszak, de az egészségügyben rendelkezésre állnak szabad kapacitások.

Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, tegyen meg mindent, hogy a kontaktusok számát csökkenthessék, így gyorsan visszahúzódhat a mostani hullám. Ha gyorsan oltanak és sokan regisztrálnak, akkor negyedik hullám már nem lesz – közölte.

A tárcavezető azt mondta: talán már hetekben, napokban lehet számolni az időt a korlátozások lazításáig.

Kifejtette: a harmadik hullám csúcsa még nehezebb lehet, mint a másodiké volt. Szerdán 207-en haltak meg, több mint 6500 új fertőzött van, több mint 10 ezren vannak kórházban, és 1170-en lélegeztetőgépen – közölte.

Gulyás Gergely köszönetet mondott a megfeszített munkát végző orvosoknak és ápolóknak. További 11 ezer szabad kórházi ágy és 1700 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van – mondta. Hozzátette: a védekezésben a rezidensek és a medikusok is részt vehetnek, vagyis a személyi állomány is bővebb, mint korábban volt, nincs kapacitásprobléma.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy mindenhonnan szerezzenek be oltóanyagot, ahonnan csak lehet. Magyarország Európa legjobbjai között van az oltás tekintetében, Málta után itt oltották be lakosságarányosan a legtöbb embert – mutatott rá.

Kitért a konzultációra is, azt mondta, rendkívül népszerű volt. Este nyolckor zárják, az eredményeket pedig a hétvégén nyilvánosságra hozzák – közölte.

Gulyás Gergely szerint közel vagyunk ahhoz, hogy a nyitás megkezdődhessen, és a konzultáció alapján döntenek annak lépéseiről, valamint arról is, hogy a védettségi igazolványokhoz milyen jogosítványok kapcsolódjanak.

Arról is beszélt, hogy a védettség szempontjából továbbra is az a legfontosabb, hogy a legveszélyeztetettebbek, a legidősebbek és a krónikus betegségekkel küzdők legyenek beoltva, ezért helyes az oltási stratégia.

Hangsúlyozta: többlépcsős újraindításban gondolkodik a kormány, azt szeretnék, ha objektív számokkal lehetne meghatározni, hogy mikor lehet nyitni, a nyitást így az oltottság mértékéhez kötik.

A tárcavezető közölte: pénteken ülésezik az operatív törzs a miniszterelnök részvételével, majd Orbán Viktor rádióinterjújában bejelenti a következő időszakra vonatkozó terveket, intézkedéseket.

Megjegyezte: jelenleg a beoltottak száma 1 441 706, és 421 915-en már a második adagot is megkapták.

Elmondta: zajlik a védettségi igazolványok postázása, 1 millió 440 ezer darabot már legyártottak. Már postán van 1 millió 260 ezer igazolvány, tehát rövid időn belül megkapják a dokumentumot az érintettek – magyarázta.

Elérhető a kormány reményei szerint júniusig, vagy akár már májusra a magyar lakosság teljes átoltottsága – közölte a miniszter.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, minden olyan vakcinát, amely Magyarországra érkezik és ellenőrzött, illetve nem kötelező félretenni a második oltásra, egy héten belül beadják.

Kifejtette: a beérkezett orosz és kínai vakcinákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ megvizsgálja, ez néhány napot igénybe vesz.

Közölte, szigorú szabályok vonatkoznak a második oltás beadásának időpontjára, ezért ha addig garantáltan nem érkezik szállítmány, a második oltást félre kell tenni.

Hozzátette: „Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést”, ezért van szükség keletről jövő vakcinákra. Magyarországon a beadott és a jövőben rendelkezésre álló oltások valamivel több mint a fele keleti vakcina lesz – közölte.

A miniszter szerint nincs érdemi különbség a Magyarországon elérhető vakcinák között. Kitért arra, hogy reményeik szerint csütörtökön – az Európai Gyógyszerügynökség nyilatkozatával – véget érnek az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos bizonytalanságok.

Hangsúlyozta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint megbízható az AstraZeneca oltóanyaga.

Elmondta, a kormány az AstraZenecával kapcsolatban felmerült bizonytalanságok ellenére úgy látja, hogy az oltás védettséget nyújt és nem jár komplikációval, mellékhatásokkal.

Hozzátette: az oltás után kialakult komolyabb egészségügyi problémát alaposan ki kell vizsgálni, de ezeknek a mértéke olyan szerény, hogy nem lehet feltételezni, hogy összefüggés van a súlyosabb esetek és az AstraZeneca vakcinája között.

Gulyás Gergely közölte, szakmai kérdésről van szó, és az európai mellett a magyar hatóság is vizsgálja a kérdést.

Közölte, tárgyalnak továbbra is mindenkivel, aki áprilisban és májusban tud vakcinát szállítani Magyarországra. Megjegyezte, vannak lehetőségek, de a részleteket csak a szerződés megkötése után ismertetik.

Ismertetése szerint a kínaiak a szerződéses határidőnél előbb küldték az oltóanyagokat, az oroszok a februári lemaradást – ígéretük szerint – március végéig teljes egészében behozzák.

A miniszter szerint a harmadik hullám tetőzése utána radikálisan csökkenhetnek a számok, ami az oltásnak is köszönhető. Közölte azt is, hogy a 65 év felettiek kétharmada regisztrált eddig oltásra, a jelentkezők felét pedig már be is oltották. A vírust eddig igazoltan félmillióan kapták el Magyarországon, a látencia azonban négyszerestől tízszeresig terjedhet, azaz egyes becslések szerint akár ötmillióan is áteshettek a betegségen – válaszolta arra a kérdésre, hányan lehetnek védettek a koronavírus ellen.

Kijelentette: a jelenleginél két és félszer több lélegeztetésre szoruló embert is el tudna látni az egészségügy, a katasztrófavédelemnek pedig további ágyszámnövelésre is van terve, de ennek megvalósítására valószínűleg már nem lesz szükség.

MTI