Az Encsi Rendőrkapitányság egy-egy felelőtlen járművezető által elkövetetett szabálysértés, bűncselekmény ismertetésével kívánja felhívni a figyelmet az esetlegesen bekövetkező súlyos következményekre.

Munkatársak ünnepeltek születésnapot egy este a szállásunkon Hidasnémetiben. Ezt követően mindenki lefeküdt aludni, egyikük azonban úgy döntött, hogy elmegy vásárolni, ezért beült a cége tulajdonában lévő gépjárművébe és elindult. Az egyik útkanyarulatban nem az út vonalvezetésének megfelelően választotta meg a gépjármű sebességét, kisodródott, majd egy oszlopnak ütközött. A járművet vezető férfi nem sérült meg, viszont az autó és a Magyar Telekom tulajdonában lévő felső vezetéket tartó faoszlop megrongálódott.

A sofőr a gépjárművet úgy használta, hogy az annak vezetésére jogosult személytől erre engedélyt nem kért, és nem is kaphatott volna, hiszen jogosítvánnyal nem rendelkezett. Az előállítását követően, ittasságából adódóan kihallgatni sem lehetett, mivel összefüggéstelenül beszélt.

Ellene jelenleg jármű önkényes elvételének bűntette, és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt folyik a büntetőeljárás, illetve kezdeményezték a vezetéstől eltiltását. A jogosítvány hiánya miatt pedig szabálysértési eljárás keretében számíthat büntetésre.

Saját járművét vezette ugyan, de ugyancsak Hidasnémeti településen okozott balesetet az az ittas sofőr, aki az elsődleges információk szerint a megengedett sebességet túllépve az útról lesodródva, a füves vízelvezető árokba hajtott, majd az autó elejével egy betonhíd falának ütközött. Ezúttal utas is volt az járműben, a sofőrrel együtt mindketten megsérültek, a mentőszolgálat munkatársai szállították őket kórházba. Szerencsére csak könnyebb sérüléseik keletkeztek. A gépjármű viszont olyan mértékben megrongálódott, hogy az a további biztonságos közlekedésre alkalmatlanná vált.

A járművezető vezetői engedélyét a rendőrök bevonták, illetve kezdeményezték a járművezetéstől eltiltását, az alkoholos befolyásoltság okán pedig jelenleg ellene is büntetőeljárás folyik ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt.

Nem mindennapi élményben volt része annak a rendőrkollégának, aki Felsővadászon igazoltatott egy személyt gépjárműjével. Az autóról hiányzott a rendszámtábla, és forgalmi engedéllyel sem rendelkezett. A kocsi tulajdonosának a nyilatkozata alapján a járművet egy román állampolgártól vásárolta több mint egy éve, azonban nem helyeztette Magyarországon forgalomba. Természetesen felelősségbiztosítás megkötésére sem került sor.

Az autó műszaki állapotára való tekintettel a járműből hiányzott valamennyi biztonsági öv, azokat korábban kivágták. A bal hátsó teleszkóptorony kiszakadt állapotban volt. A különböző méretű és típusú gumiabroncsok voltak az autóra szerelve, és azoknak a jogszabályban meghatározott, megfelelő profilmélység értéket egyik sem nem érte el. Az autóban nem gyári ülések voltak, utólag szerelték be őket, a hátsó üléssor támlája teljesen hiányzott. Külső és belső visszapillantó tükörrel a kocsi nem rendelkezett.

A sofőrnek jogosítványa soha nem volt, ráadásul az alkoholszondás ellenőrzés alapján ittasnak bizonyult, bár annak mértéke nem érte el a bűncselekményi értékhatárt. Alkoholos befolyásoltsága miatt részére helyszíni bírság, illetve szabálysértési eljárás keretében pénzbírság került kiszabásra, 150.000 forint összegben, ezen felül 12 hónapra eltiltották a járművezetéstől.

Rendszeres a közlekedési szabályszegések elkövetése Novajidrány belterületén a Garadna felé eső vasúti átjárónál. Ezért itt a rendőrség minden nap fokozott ellenőrzést tart. Amióta az elmúlt éven a forgalmat beterelték a településre, körülbelül 70 alkalommal törték le járművezetők a vasúti átjárót biztosító félsorompót. Mivel az átjáró előtt egy nagyobb útkanyarulat található, a túlnyomórészt tehergépjárművet vezető sofőrök a követési távolság be nem tartása miatt az előttük haladótól nem észlelik idejében a piros jelzést, így nem tudnak megállni a tilos jelzésre. Ellenük valamennyi esetben büntetőeljárás indul a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetése miatt, és viselniük kell a vasútnak okozott kárt is.

Ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét a közlekedési szabályok fokozott betartására, amelyek nem csupán a járművezetőkre, de a közlekedés valamennyi résztvevőjére (gyalogosokra, kerékpárosokra stb.) vonatkoznak.

Az ittas vagy bódult állapotban vezetők nagy számára tekintettel hangsúlyozzuk ki különösen, hogy az alkohol és egyéb bódító/kábító hatású szerek fogyasztása már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. Ilyen állapotban semmiképp ne vegyenek részt a közúti forgalomban, hiszen mindenkit épségben, egészségesen várnak haza!