Szeptember 1-jétől módosulnak a helyi közösségi közlekedés viteldíjai – tájékoztatta a minap.hu portált az MVK Zrt.

A miskolci önkormányzat közgyűlése február 27-én döntött az MVK Zrt. május 1-től érvényes viteldíjairól. A koronavírus fertőzés okozta humánjárvány miatt márciusban kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel az MVK díjszabása nem módosult májustól, a tervezett változások bevezetésére szeptember 1-től kerül sor.

Viteldíjak változása

A miskolci helyi közösségi közlekedés díjszabása utoljára 2012. január 1. napján módosult. Az elmúlt években Miskolcon a járműpark megújult, a szolgáltatás színvonala emelkedett, ezzel párhuzamosan nőttek a felhasznált anyagok és szolgáltatások árai is, ezért szükségessé vált a díjszabás módosítása. A tarifarendszer újragondolása során az MVK figyelembe vette és elemezte más városok közlekedési cégeinek árait is.

A díjszabás módosítás nem érinti a Miskolc Pass kártyával meghatározott bérlettípusok esetén elérhető 10 százalékos bérletárkedvezményt. A 24 órás jegy és a hétvégi családi jegy ára csökken, a csoportos kombinált felnőtt jegy – a kereslet hiánya miatt – megszűnik. A legnépszerűbb bérletek ára így változik 2020. szeptember 1-től:

– a tanuló és nyugdíjas villamos bérletek ára 3200 forint lesz
– a tanuló és nyugdíjas kombinált bérletek ára 4300 forint lesz
– a teljesárú egyvonalas és a teljesárú villamos bérletek ára 5200 forint lesz
– a teljesárú kombinált bérletek ára kedvezmények nélkül 7700 forint lesz

Az MVK szeptember 1-től érvényes díjszabását részletesen ITT olvashatják.

Megváltozik a helyszíni bírság összege

A helyszíni bírság összege 7500 Ft-ról 5000 Ft-ra csökken, amelyet az utasok a jegyellenőröknél akár bankkártyával is kifizethetnek. Országosan egyedülálló módon a jegyvásárlási hajlandóság növelése érdekében az utasok a helyszíni bírság megfizetésekor a bírság mellé kapnak egy öt darab vonaljegyet tartalmazó tömböt is.

Bérletvásárlási információk szeptemberben

A módosuló díjszabás miatt a havi bérletek értékesítésében változás lesz: a szeptemberi havi bérletek mobiljegy formában a Közlekedési mobiljegy, Simple és VoxPay alkalmazásokban augusztus 27-től, papír alapon a bérletpénztárakban szeptember 1-től vásárolhatók meg. Az augusztus havi bérletek szeptember 05-én éjfélig érvényesek utazásra, a hóközi bérletek értékesítése azonban változatlan feltételekkel történik.

Az okostelefonnal rendelkező utasoknak érdemes megfontolniuk a mobiljegy használatát, amely gyors és biztonságos megoldást jelent: a mobiljegy vásárlásakor az utasnak nem kell találkoznia az értékesítővel, nincs szükség sorban állásra, várakozásra illetve ellenőrzéskor is csökken annak lehetősége, hogy az utas az ellenőrzést végző személlyel érintkezzen. A mobiljegy használatával tehát nem csak az utasok, hanem a jegyellenőrök munkája is biztonságosabbá válik. Utóbbiak érintés nélkül, saját készülékükkel tudják megvizsgálni a felmutatott jegy érvényességét. A hóközi bérletek tetszőleges kezdőnappal válthatóak, az adott hónap adott kezdőnapján 0 órától a következő hónap azonos napját megelőző napjának 24. órájáig jogosítanak utazásra (például a hónap 10-én 0 órától a következő hónap 9-én 24 óráig).

forrás: minap.hu