Az előző napokhoz képest emelkedik a maszkviseléssel kapcsolatos szabályszegések száma, pedig a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt nagyon fontos, hogy mindenki viselje a maszkot valamennyi közterületen, ami március 8-a óta kötelező – hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes jelezte azt is: a vírus terjedésének megakadályozása érdekében rendezvényt és gyűlést tartani, valamint annak helyszínén tartózkodni tilos. Arról is beszélt, hogy a csoportosulásokkal és gyülekezésekkel minden ember maga és mások életét, testi épségét, illetve egészségét teszi ki veszélynek.

Elmondta, hogy a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden 525-ször intézkedtek a rendőrök, így a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 29 484 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt.

Kiss Róbert közölte, hogy a közterületi maszkviselési szabályok megszegése miatt kedden 170 embert figyelmeztettek, 199 főt megbírságoltak, míg 156 személyt feljelentettek.

További 22 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 28-en pedig üzletekben, bevásárlóközpontokban nem viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 845 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 630-szor pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Közölte: kedden a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 339 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Közülük 14-en a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést, négyen pedig a közterületen való csoportosulás tilalmát szegték meg. Ezzel a kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi hatályba lépése óta 48 279-re nőtt a szabályokat be nem tartók száma.

Kedden a vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok megsértése miatt nem kellett intézkedniük a rendőröknek, így vendéglátóhely ideiglenes bezáratásáról sem kellett döntenie a hatóságnak.

Az elmúlt napon 53 rendőri intézkedésre volt szükség a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 13 189-szer intézkedtek.

Egyre többen kerülnek a törvény erejénél fogva, illetve a járványügyi hatóság döntése alapján hatósági házi karanténba – mondta az alezredes.

Ismertette: elmúlt napon 15 241 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Kedden 8033 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 42 362-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4199-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.

Kiss Róbert a járvány elleni védekezés egyik alappillérének nevezte, hogy aki hatósági házi karanténba kerül, tartsa be a rá vonatkozó szabályokat.

MTI