A Miskolci Törvényszék 2021. október 28-án ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben egy idős szikszói házaspár megölése miatt indult büntetőeljárás.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint a férfi 2011. április 17-én kora este az általa korábbról ismert sértettek házához indult, miközben családjának azt mondta, üzleti tárgyalásra kell mennie Miskolcra. Az ingatlanhoz érve becsengetett, a sértettek pedig beengedték az ismerős férfit az udvarra. Ekkor a vádlott egy élszerű szögekkel bíró, sima felületű tárggyal – vélhetően téglával –, majd puszta kézzel mindkét idős sértettet a fején több alkalommal, nagy erővel megütötte, majd a földre eső sértetteket testszerte kézzel ütlegelte, illetve megrugdosta. Ezután a magatehetetlen férfit a fáskamrába, míg feleségét a szemközti fészerbe húzta és végtagjaikat műanyag madzaggal összekötötte.

Ezt követően a vádlott a ház szobáit feltúrta, azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy eltulajdonított-e onnan valamit. A kutatást befejezve a lakás ajtaját kulcsra zárta és elhagyta a helyszínt. A magukra hagyott sértettek a bántalmazás következtében, nem sokkal annak megtörténte után életüket vesztették. Holttestüket két nappal később az egyik szomszéd fedezte fel. A vádlott a cselekmény másnapján külföldre utazott és csak a holttestek megtalálása utáni napon tért vissza Magyarországra.

Az ügyészi vádtól eltérően a törvényszék szerint nem volt megállapítható, hogy a vádlott nyereségvágyból követte volna el a bűncselekményt, mivel az eljárás során fel nem tárható, ismeretlen okból ment a sértetti ingatlanhoz.

A törvényszék a vádlottat különös kegyetlenséggel, több emberen, illetve a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A törvényszék enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, míg súlyosító körülményként vette figyelembe a cselekmény többszörös minősültségét, az idős emberek áldozattá válási esélyének riasztó növekedését, a településen élők biztonságérzetének csökkenését és az élet elleni cselekmények elszaporodott voltát.

Az ítélettel szemben a vádlott fellebbezést jelentett be, míg az ügyészség 3 munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat előterjesztésére. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.