Borsod-Abaúj-Zemplén megye társadalmi-gazdasági, valamint kulturális fejlődésének előmozdítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá december 8-án Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke és Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott.

„Tíz év adósságát törlesztjük a mai napon, mikor együttműködési megállapodás formájában
testet ölt a két szervezet közötti partnerség” – hangsúlyozta ki Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. Mint mondta, a néhány perc múlva aláírt szerződés egyértelműen tükrözi, a két szervezet azonos cél felé halad. „A megyei önkormányzat és a kormányhivatal számára is a megye lakosságának hiteles érdekképviselete a legfontosabb. Ez a partnerségi kapcsolat jóval túlmutat a két szervezet közötti kooperáción. Sokkal inkább jelenti a megye egységét, a jövő felé vezető utat, és a közös építkezés első lépcsőfokát.”

Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott kiemelte a megállapodásuk kulcsfontosságú pontjait. „A felek vállalták, hogy közös szakmai egyeztetéseket, fórumokat rendeznek a települési önkormányzatok feladatellátásának segítése céljából, illetve kifejezték azon szándékukat, hogy egyes nemzeti ünnepeket közösen szervezzenek meg. Ezen túlmenően keresik annak
lehetőségét, hogy közösen nyújtsanak be hazai és nemzetközi pályázatokat, valamint a Megyeháza parkolójában termelő piacot, vásárokat tartsanak. Továbbá mindent megtesznek a közösen használt Megyeháza épületegyüttes állagának megóvása és korszerűsítése érdekében” – sorolta. A kormánymegbízott arról is szólt, hogy a közeljövőben több megyei szervezettel is fognak együttműködési megállapodást kötni, ám kiemelte, elsőként mindenképpen a megyei önkormányzattal szerette volna aláírni ezt a partnerségi egyezményt.

A december 8-án aláírt együttműködési megállapodással elkezdődött a megyei önkormányzat és a kormányhivatal közötti kooperatív munka.