A június utolsó hétvégéjén tomboló viharok nemcsak a lakóingatlanokban, de a mezőgazdaságban is súlyos károkat okoztak. A Groupama Biztosítóhoz közel 600 mezőgazdasági kárbejelentés érkezett, melyeket szakembereik folyamatosan, gyorsított ütemben mérnek fel. A nyári betakarítású növényekkel kapcsolatos bejelentések 80 százalékát már szemlézték, melyek kifizetése is folyamatosan zajlik. Elsősorban a jégeső és a vihar volt felelős a pusztításért, de az aszály sem kíméli a termést.

Az országon többfelé tojás nagyságú jégverés kíséretében átvonuló június végi viharok jelentős károkat okoztak a növényállományokban. A nagyobb területeken termesztett növényeken túl a zöldbab, vöröshagyma, bodza, görögdinnye, mák, petrezselyem kultúrákban is keletkeztek károk. A mezőgazdasági biztosítások terén egyik legnagyobb biztosítótársasághoz érkezett közel 600 bejelentés összesített kárösszege közelíti az egymilliárd forintot. A Groupama Biztosító szakemberei dolgoznak a károk felmérésén, a nyári betakarítású növények – például a kalászosok, a borsó és a repce – kapcsán érkezett bejelentések több mint 80%-át szemlézték már, de jól haladnak az őszi betakarítású vetésterületek szemléjével is.

Jégeső és a heves zivatarral, erős széllel kísért viharok okozták a legtöbb pusztítást, de érkeznek bejelentések aszálykárokról is. A leginkább érintett terület Somogy és Baranya megye, de Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megye vetésterületeit sem kímélte az időjárás. A kár értéke több somogyi és baranyai gazdaságban is meghaladja a 100-120 millió forintot. A jégeső sok helyen megrongálta a mezőgazdasági épületek tetejét, üvegezését, volt olyan gazdaság, ahol a traktorokat és kombájnokat sem kímélte.

„A bejelentések alapján egyértelműen látszik, hogy a mezőgazdasági vállalkozások, gazdák számára évről évre egyre több problémát okoz a szélsőséges időjárás, de biztosítással legalább csökkenteni lehet a veszteséget. Sajnos a júniust sem lehetett megúszni az ország jelentős területén. Mi azzal tudtunk segíteni a károsultaknak, hogy a nyári betakarítású növényeket érintő károk többségét gyorsan felmértük, és a kifizetéseket a hét során elindítottuk, így nem kell félbehagyni a nyári munkákat” – mondta Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.