A Kincses Hegyalja Alapítvány szervezésében, 2021. augusztus 14-21. között „Tállya Alkotó” néven elevenedik meg a nagy múltú, nevezetes hagyományokkal bíró tállyai művésztelep.

A szervezők – a járványhelyzetre való tekintettel – az induláshoz csak kisebb létszámmal és kizárólag hazai alkotókat hívtak meg. Bényi Éva, Debreczeny Zoltán, Kálvári József, Murányi Teréz, Rácz Imre, St. Martin, Szepesi Andor, Várkonyi Rita alkotják a „kezdő nyolcast”.

Képzőművészeti programjuk nagyszerű alkalmat teremt az egyidőben zajló 30. Zempléni Fesztivál érdeklődő közönségének a művészekkel való napközbeni találkozásra, az alkotás folyamatába való bekapcsolódásra, a kiállított művek megtekintésére és megvásárlására. Nyilvánvaló céljuk a színvonalas kulturális turizmus összekapcsolása a helyi gasztronómiai értékekkel.
Közönség-programjaikkal és társművészetek/mint a zene, a tánc bevonásával szeretnék összekapcsolni a művészeket a település lakóival, az érdeklődő, szórakozni vágyó közelről s távolról érkező vendégekkel.

A program hivatalosan augusztus 15-én, 18 órakor a tállyai Vincellér Házban nyitó kiállítással, a művészek bemutatásával, az alapító okirat aláírásával indul. Jászter Beáta és Novák Zoltán műsorát a Tállyai Citerások bemutatkozása követi.
Az egy hétig tartó alkotótábor helyszíne a Furmint Vendégház lesz /Tállya, Rákóczi út 76./, ahová naponta 10 és 16 óra között várják az érdeklődő látogatókat.

A hét folyamán számos program vár a művészekre is:
– településtörténeti séta, mert Tállyán minden kő mesél, – dűlőtúra a Hetényben,
– borkóstolók,
– monoki-, és tokaji kirándulás.
A „Tálllya Alkotó” várhatóan legnagyobb közönségprogramja az augusztus 19-én, 17 órakor kezdődő Tállya Kóstoló, amelyen 10 tállyai borászat és egy pálinkaház nedűi ízlelhetők, termelői mustot és monoki kézműves süteményeket kóstolhatnak.

Fellépnek a rátkai Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület táncosai és különleges zenei eseményként St. Martin koncertjét élvezhetik a Tállyára látogató vendégek és a település lakói egyaránt.

A művésztelep zárására augusztus 20-án kerül sor, szintén a Vincellér Házban, ahol az alkotótábor ideje alatt készült alkotások tekinthetők meg.

A kiállítást Tarnóczi József, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézet művésztanára, festőművész nyitja meg.
A képzőművészek mellett zeneművészek teszik teljessé a záró programot, fellép Dallos Erika, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára és lánya Kaposi Júlia, a Krakkói Zeneakadémia mesterszakos hallgatója.

A Kincses Hegyalja Alapítvány célja, hogy a korábbi tokaj-hegyaljai művésztelep és szabadiskola nyitott szellemiségét, kezdeményező lendületét tovább éltesse. A „Tállya Alkotó” új iránti fogékonyságával lendületes, a jövőben meghatározó közép-európai művészeti műhellyé váljon!