Május 10-én, a délutáni órákban végezték el Tokajban a biológiai szúnyoggyérítést, tájékoztatott Posta György polgármester.

A légi úton történő beavatkozás elvégzéséhez a szakemberek szerint most lettek meg az ideális körülmények, a szúnyog lárvák kelése a hideg tavasz valamint az alacsony vízhőmérséklet miatt az általános időszakhoz képest később indult.

„Ilyen jellegű szúnyoglárva gyérítést a városban még nem végeztünk eddig, más turisztikai térségben azonban már évek óta sikerrel működik. Bízunk abban, hogy ez a beavatkozás megelőzi azt a szúnyoginváziót, amit az elmúlt években el kellett szenvednünk. Fontos, hogy a biológiai gyérítéssel egy baktériummal fertőzik meg a szúnyoglárvákat, és a baktériumok által termelt toxinokkal pusztítják el a szúnyoglárvákat szelektíven. A baktérium a lárva bélrendszerében hat: elpusztul tőle, mielőtt még kifejlett szúnyogként kirepülhetne. Ez a módszer a többi vízi élőlényre nincs hatással, és értelemszerűen a szárazföldi rovarokat sem befolyásolja, mivel a hatóanyagot a vízbe juttatják. A módszer nem újkeletű, Németországban például már a 70-es évek óta alkalmazzák” – tette hozzá a polgármester.