Állami ünnepünk, augusztus huszadika alkalmából a Belügyminisztériumban a katasztrófavédelem számos munkatársa vehetett át köztársasági elnöki, belügyminiszteri elismerést.

Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából dr. Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésére a Magyar Érdemrend tisztikeresztje katonai tagozatát adományozta Heizler György nyugállományú tűzoltó ezredesnek, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnökének, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje katonai tagozat kitüntetést adományozta dr. Mógor Mária Judit tűzoltó dandártábornoknak, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettesének, a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát adományozta Bodó Lászlónak, a KÖTÉL Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnökének, a Magyar Arany Érdemkereszt katonai tagozatát adományozta Betlen Zsolt Róbert tűzoltó alezredesnek, a kalocsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokának és Hegymegi Ildikó Edit nyugállományú tűzoltó alezredesnek, a Magyar Rendvédelmi Kar gazdasági és titkárságvezetőjének, illetve a Magyar Ezüst Érdemkereszt katonai tagozatát adományozta Bartos Tamás tűzoltó főtörzsőrmesternek, az esztergomi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a Rendőrség, illetve a Tűzoltóság Napja, valamint állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából többeknek Bátorságért Érdemjelet adományozott. Kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül ezen elismerésben részesült Bódizs Bertalan rendőr főtörzsőrmester és Leskó Dávid rendőr őrmester, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Mezőkeresztesi Rendőrőrse körzeti megbízottja, illetve járőrvezetője, akik egy égő, nádfedeles lakóépületben alvó idős, mozgássérült embert felébresztettek és ölben kivitték az udvarra, megmentve ezzel az életét.

A belügyminiszter kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül bátorságért érdemjelet adományozott Kovács Tamás tűzoltó őrmesternek, az encsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, aki egy égő, füsttel telített családi házból kimenekített két kiskorú gyermeket, és egy felhevült gázpalackot is kivitt az épületből.

Bátorságért Érdemjelet vehetett át Karácsonyi Miklós címzetes tűzoltó főtörzsőrmester és Faragó Zoltán címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, a hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság két beosztott tűzoltója, akik egy égő lakóépületből kivittek két propánbutángáz-palackot, megelőzve, hogy azok felrobbanjanak.

Pintér Sándor Bátorságért Érdemjelben részesítette Szabó Árpád tűzoltó századost, a IV. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát és Horváth János István címzetes tűzoltó törzszászlóst, IV. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, akiknek egy égő családi házból sugárfedezet mellett, hőkamera segítségével létráról, a tetőablakon keresztül behatolva sikerült kimenteniük két eszméletlen embert még azelőtt, hogy az épület egésze lángba borult volna.

Bátorságért Érdemjelet kapott a gyöngyösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság két tűzoltója, Bóta István címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, különlegesszer-kezelő és Zsoltész Attila címzetes tűzoltó törzsőrmester, beosztott tűzoltó, akik egy társasházban történt tűzesetnél minden lakót kimenekítettek.

Bátorságért Érdemjelet vehetett át a belügyminisztertől Molnár László címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, a nagykátai hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, aki önként vállalkozott egy használaton kívüli, körülbelül tizenöt méter mély kútba esett gyermek kimentésére.

Kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet kapott Ondó Dénes rendőr törzsőrmester és Pénzes János rendőr törzsőrmester, a III. kerületi Rendőrkapitányság Járőrszolgálati Alosztályának járőrparancsnoka, akik egy kórházi tűzeset során a füsttel telített kórteremből, majd az épületből az összes beteget kimenekítették.

A belügyminiszter Bátorságért Érdemjelben részesítette Dániel Sándor címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, a karcagi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét, aki szabadnapján a tüzet észlelve megkezdte egy égő épület oltását, és kivitt egy felhevült gázpalackot is, megelőzve, hogy az felrobbanjon.

Pintér Sándor Bátorságért Érdemjelet adományozott Komáromi Ferencnek, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szakápolójának, aki a kórházban keletkezett tűz során a füsttel telített kórtermekből, illetve a folyosókról menekítette ki a betegeket.

A belügyminiszter Bátorságért Érdemjel elismerését vehette át Csabai Tamás címzetes tűzoltó zászlós, a sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka, aki egy vasúti átjáróban történt közlekedési baleset során az árokba csúszott kamion fülkéjéből kimenekített egy életveszélybe került embert. A baleset során a kamion üzemanyagtartálya megsérült, a gázolaj szétfolyt, egy nagyfeszültségű vezeték pedig belógott a helyszín fölé.

Bátorságért Érdemjelet kapott Kovács Tibor tűzoltó őrmester és Krausz Zoltán címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, a kalocsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság két beosztott tűzoltója, akik szabadnapjukat töltve egy tűzesetnél megkezdték az értékek kimentését és két propánbutángáz-palack hűtését, megakadályozva ezzel, hogy azok felrobbanjanak.

Kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Pintér Sándor Bátorságért Érdemjelben részesítette Csuja Gábor címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert és Szemán Péter Krisztián címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, a hajdúnánási hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, illetve szerparancsnokát, akik egy égő épületből négy gázpalackot vittek ki, ezzel megakadályozták, hogy azok felrobbanjanak.

Bátorságért Érdemjelet vehetett át Tóth Róbert tűzoltó főhadnagy, szolgálatparancsnok és Szabó Imre címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, beosztott tűzoltó, a mátészalkai hivatásos tűzoltó-parancsnokság két tűzoltója, akik egy égő raktárépületből hét, erősen felhevült palackot vittek ki, megakadályozva ezzel, hogy azok felrobbanjanak.

A belügyminiszter Bátorságért Érdemjelet adományozott Baka Csaba címzetes tűzoltó zászlósnak, a nyíregyházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének, valamint a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Járőr- és Őrszolgálati Alosztálya járőrének, Nyikita Zsolt rendőr őrmesternek és Csáki Dániel Sándor rendőr őrmesternek, az alosztály járőrvezetőjének, akik egy társasházi lakástűznél a füsttel elárasztott két legfelső emeletről – védőeszköz nélkül, saját testi épségük kockáztatásával – kimenekítették az ott lakókat.

Bátorságért Érdemjel elismerésben részesült Kalinics Zoltán címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, a letenyei katasztrófavédelmi őrs gépjárművezetője, valamint Prunner Dávid tűzoltó őrmester és Prepok Bence Ákos tűzoltó őrmester, az őrs két beosztott tűzoltója, akik egy egészségügyi intézményben keletkezett tűz során teljes légzésvédelem mellett menekítették ki a többségében mozgásukban korlátozott betegeket a füsttel telített épületből.

Pintér Sándor Bátorságért Érdemjelet adományozott Papp Csanád tűzoltó őrmesternek, Molnár Tamás címzetes tűzoltó törzsőrmesternek, Nagy Tamás címzetes tűzoltó főtörzsőrmesternek, Ihnatisin Zsombor Dániel tűzoltó őrmesternek és Kókai István tűzoltó őrmesternek, a gödöllői hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóinak, Árminiczki Ákos címzetes tűzoltó zászlósnak, az aszódi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnokának, valamint Danó Péter tűzoltó főhadnagynak, a gödöllői hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokának, akik egy tűzesetnél – ahol egy családi ház tetőszerkezete, a hozzáépített műhely és az udvaron álló kisteherautó teljes terjedelmében égett – három iparigáz-palackot vittek ki az égő épületből. A tűz körzetében élőket, körülbelül hetven embert, kimenekítették, folyamatosan hűtötték a palackokat, amelyeket azután a mesterlövészek biztonságos helyen kilőttek.

A belügyminiszter Bátorságért Érdemjelben részesítette Móth András Péter címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, a miskolci hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét, valamint Molnár Ferenc címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, Mihalik József címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert és Zavarkó Szabolcs címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, beosztott miskolci tűzoltókat, akik egy égő épületből huszonegy, gáz tárolására szolgáló palackot vittek ki, amelyek közvetlen hőhatásnak, robbanásveszélynek voltak kitéve. Azzal, hogy eltávolították a palackokat, a tűzoltók megakadályozták, hogy bárki megsérüljön.

BM OKF