A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt napok esőzései hatására azonban áradás indult el a folyókon. Az áradással egy időben kommunális hulladék szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára.

A kameraképek és gátőri észlelés alapján szombat reggel az ukrajnai Rahónál 1-2 db/perc, a magyarországi határszelvényben Tiszabecsnél 30-40 db/perc a kommunális hulladék intenzitása. A Szamos folyón Csengernél 60-80 db kommunális hulladék érkezik percenként.

A felsőbb szakaszról érkező nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság február 4-én 12.00 órától III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. Az észleléseket és mérést követően a kárelhárítást végző úszómű parkot a Vásárosnaményi hídhoz irányították és a részleges folyamzárat elkezdték felállítani.

A hulladék kiszedése szombaton, a délelőtti órákban megkezdődött, a munkavégzés folyamatos, váltott műszakú. A vízügyes szakemberek a közúti híd lábánál kiépített vízminőségi kárhelyen dolgoznak, ahol a hulladék válogatására, darabolására is sor kerül.

A magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúra ez alkalommal már hatodszor kerül bevetésre éles helyzetben a vízügyi szakemberek irányításával.

A Tisza vízszintje várhatóan I. fokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként több méteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén további csapadék várható, amely további árhullámokat kialakulásához vezethet. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai – az egyes állomásokon elhelyezett kamerák segítségével és a gátőri észleléssel – folyamatosan figyelemmel kísérik a levonuló idegen anyagok mennyiségét.

(Képünkön a kárelhárítási pontnál felgyűlt szemét. Fotó: OVF)