A polgárőrség bölcsőjében, Taktaharkányban 2021. augusztus 28-án került megrendezésre a XX. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Nap, ahol a polgárőrök a Polgárőrség fennállásának 30. évfordulóját ünnepelték.

Dr. Szemán Ákos Taktaharkány polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, hogy nagyszerű dolog az, amikor egy település ilyen jeles jubileumokon házigazdája tud lenni egy ilyen nagyszerű rendezvénynek, hisz harminc éve indult el a polgárőr mozgalom, innen a Taktaközből, pontosan Taktaharkányból. Visszaemlékezésében elmondta, hogy Taktaharkány egykori polgármestere, Szatmári Gyula kezdeményezésére 1991. április 3-án a Taktaharkányi Önkormányzat önkormányzati rendelettel létrehozta a polgárőrséget.

„Taktaharkány az a település, ahol ringatták a polgárőrség bölcsőjét” – folytatta beszédét Dr. Szemán Ákos. Visszaidézve az elmúlt harminc évet, egy út kezdete volt ez, hisz Szatmári Gyula a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség korábbi elnöke és Csóra György a szövetség jelenlegi elnöke együtt kezdték szervezni a polgárőrséget megyei és országos szinten.

A kezdeményezés sikerrét mutatta, hogy 1991 szeptemberében az Észak-Magyarország egy olyan cikket közölt, amelyben olvasható, hogy a megyében már 58 polgárőrség működött, közel 1800 fővel.

„Elindult valami, egy olyan nagyszerű kezdeményezés, amelynek ma mi zászlóvivőjük lehetünk, vihetjük tovább azt az ügyet, amely mindannyiunk közös érdeke, hogy tegyünk valamit önkéntesen a közrendért és a közbiztonságért.” -zárta szavait Taktaharkány polgármestere, a Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese.

Az eseményen megjelent dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Vizsolyi Csaba rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője, Lipták Attila tűzoltó dandártábornok a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Csernai Lászlóné r. alezredes az OIF Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság osztályvezetője,  Dr. Ináncsi Tünde a Szerencsi Járási Hivatal hivatalvezetője,  dr. Szemán Ákos Taktaharkány nagyközség polgármestere, Török Barnabás az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke, Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, ünnepi beszédében elmondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében példaértékű munkát végeznek a polgárőrök. Ez országosan is példaértékű, mert a „polgárőrség bölcsőjét” valóban Taktaharkányban ringatták elsősorban. Azt is mondhatnám, hogy a Polgárőrség szülőföldje Borsod megye, azon belül is a Taktaköz.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke két olyan személyről is beszélt, akik országos is részt vettek a polgárőrség megszervezésében. Szatmári Gyula és Csóra György, akiknek a nevét meg kell említeni, hisz részt vettek a polgárőr mozgalom elindításában, összehangolásában. Óriási, ember feletti munkát végzett, talán azt is mondhatnám, hogy Kopácsi Sándor mellett Szatmári Gyulának köszönhető az, hogy országos hírű mozgalommá fejlődött a polgárőrség.

„Személy szerint ő kért fel engem 25 évvel ezelőtt, hogy jöjjek a polgárőrségbe és vállaljam el az Országos Polgárőr Szövetségnek a vezetését.” – mondta el Dr. Túrós András.

A legelső éveket felidézve hozzátette, hogy akkoriban se pénz, se posztó nem volt az egyesületeknél. Volt lelkesedés, volt szolidaritás, volt barátság, s ezért működött a polgárőrség olyan remekül, s ezért is terjedt el az országban, mert ez a három jelzője megvolt a polgárőrségnek. Napjainkban már Magyarországnak van egy profi szervezete, amely Európában is egyedülálló. A polgárőrség szervezetten, egységesen és felkészülten működik és Magyarország közbiztonságában igen jelentős tényezőnek tekinthető.

A polgárőrség sikereit nem lehet elvitatni, mert a polgárőrség sikerét az a hatvanötezer önkéntes érte el, akik nap mint nap a településeken közterületi és külterületi szolgálatokat látnak el. – zárta szavait Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

Bánné Dr. Gál Boglárka a Megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében Széchenyi István gondolatát osztotta meg a polgárőrökkel.  „Akkor élsz, ha másokért élsz.” Mint elmondta, három évtizede indult el egy lakossági kezdeményezés, s mára már egy országos mozgalommá nőtte ki magát, pedig akkoriban nem sokan jósoltak volna ekkora jövőt a polgárőrségnek. Ez egy újszerű társadalmi összefogás volt anno, ami azóta már a közösségi összefogás példája.

A szövetség sikereit nehéz lenni elvitatni, produktivitásának legnagyobb mozgatórugója abban rejlik, hogy harminc évvel ezelőtt a mozgalom alulról jövő lakossági kezdeményezésként kelt életre, és nem központi akaratból. Abban pedig, hogy ennyi idő után is aktívan, sőt egyre aktívabban működik a szövetség, rengeteg munka van, amiért köszönettel tartozunk. A közbiztonságért ugyanis keményen meg kell dolgozni. – utalt rá beszédében a megyei közgyűlés elnökasszonya.

Egy szervezet egységét nem csupán a szövetség sikeressége mutatja meg, hanem a tagok közötti összetartozás, a csapatkohézió. Egy olyan komoly szervezet, mint a polgárőrség, nem működhet olyan szimbólum nélkül, mint az összetartozást jelképező csapatzászló. Éppen ezért a Megyei Önkormányzat a Polgárőrség létrejöttének 30. évfordulójának alkalmából elkészítette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőrség zászlóját.

„A zászló pedig tökéletesen a szemünk elé tárja, hogy a két szervezet nem tud hatékonyan működni egymás nélkül… Köszönöm, amit Borsod-Abaúj-Zemplén megyéért tesznek.” – mondta el Bánné Dr. Gál Boglárka a zászlóátadás előtt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke Bánné Dr. Gál Boglárka csapatzászlót adott át Csóra Györgynek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökének.

Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő „Miniszteri Elismerő Oklevelet” adott át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség részére a Polgárőrség megalapításában, a bűnmegelőzés és veszélyelhárítás területén végzett kimagasló tevékenysége elismeréséül.

Dr. Koncz Zsófia beszédében elmondta, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok közös munkában vettek részt a polgárőrökkel. Büszke a polgárőrség közösségére, hiszen a polgárőrök a szabadidejükből, mindig a közösséget tekintik első számú prioritásként. A polgárőrség egy Hungarikum, mert a világon más helyen, egy ilyenfajta tevékenység ebben a formában nincsen. Ez egy közös büszkeségünk. Ma már nincs olyan rendezvény, nincs olyan program, ahol ne találkoznék polgárőrökkel.

Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy a 30 éves Polgárőrség jubileumát itt Taktaharkányban ünnepelhetik meg, tisztelegve ezzel Szatmári Gyula előtt. Továbbá köszöntette azokat, akik harminc éve polgárőrök a megyében. Mint elmondta, nehéz volt a kezdet, de ma már látják az eredményét és tudják azt, hogy ez még tovább tud fejlődni. Nagyon fontos mindenki számára az emberek biztonsága, ezért vállaltak anno bűnmegelőző szolgálatot.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő kezdeményezésére Suzuki Vitara terepjáró gépjárművet adományozott a Szerencsi Polgárőr Egyesületnek és kettő darab motorkerékpárt a Mádi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére.

A Magyar Közút Zrt. támogatása alapján elektromos kerékpárt, valamint a hatékony szolgálatellátást segítő eszközöket, távcsövet és éjjellátó készüléket adományozott a Tomor Község Közbiztonságáért Polgárőr Egyesületnek.

A XX. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Nap elismerések és kitüntetések átadásával folytatódott. A megnyitó ünnepség után a résztvevők részt vehettek a Taktaharkányi Lecsó Feszten.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség