A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy 45 éves férfi ellen fegyveresen elkövetett rablás, személyi szabadság megsértése, garázdaság, rongálás bűntette és testi sértés miatt.

A vádirat szerint a kóros elmeállapotú vádlott menekülési kényszert érezve, 2020. június hónap elején az ország különböző településein jelent meg.

Miskolcon az esti órákban egy időskorú nő lakásába csengetett azzal az ürüggyel, hogy postai alkalmazott. Ahogy a sértett ajtót nyitott, ráfogott egy gázpisztolyt, és pénzt követelt tőle. Amikor a sértett azt mondta, hogy nem tud adni, a vádlott a gumilövedékkel töltött riasztópisztollyal arcon lőtte. A sértett ezután 2 000 Ft-ot átadott, de a vádlott közölte, hogy ez nem elég, mert a gyermekei éheznek, így a nő a szobából még további 155 000 Ft-ot hozott ki, amivel a vádlott eltávozott, de előtte megfenyegette a sértettet, hogy senkinek ne szóljon, mert visszajön és lelövi, illetőleg a lakáskulcsot magához vette és a bejárati ajtót kívülről bezárta. A sértett 8 napon túl gyógyuló arckoponyacsonttörést szenvedett el.

Mezőkövesden a hajnali órákban egy férfi lakásán csengetett, útbaigazítást kért tőle, és amikor az bement volna a házába, a gázfegyverrel az irányába lőtt, de a bejárati ajtót találta el.

Sopronban a mobiltelefonját kínálta eladásra egy szakboltban. Az alkalmazott kipróbálás miatt SIM-kártyát tett bele, ekkor viszont a vádlott magához vette a telefont és kiszaladt a boltból. Az alkalmazott követte, de a vádlott az utcán megfordult és ráfogta a riasztópisztolyt, így a sértett visszaszaladt az üzletbe.

Mezőkövesden a vádlott egy gyógyszertár ajtajának bejárati üvegét betörte.

Az ügyészség az előzetes kényszergyógykezelés alatt álló vádlott felmentésére tett indítványt kóros elmeállapota miatt, azonban mivel tartani kell attól, hogy hasonló cselekményeket fog elkövetni, indítványozta kényszergyógykezelése elrendelését.