A Honvédelmi Minisztérium oltóbuszai ismét megyénkben teljesítenek szolgálatot: a tervek szerint 11 kistelepülésen biztosítják a második oltást a lakosok számára az elkövetkező napokban.

Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott oltóbusznál tett látogatása során kiemelte: a mobil oltóegységek munkája is jó példa arra, hogy a járvány elleni védekezésben képesek vagyunk gyorsan és hatékonyan reagálni, emellett a kistelepülésen élők számára is elérhető megoldásokat kínálni. Ennek is köszönhető, hogy európai viszonylatban is kiemelkedően sikeres a magyar védekezés.

A Honvédelmi Minisztérium oltóbuszai május 26-án Cserépfalura és Tiszabábolnára érkeztek, majd június 1-ig Taktabáj, Bánhorváti, Vámosújfalu, Szalonna, Baktakék, Vis, Telkibánya, Vizsoly és Kovácsvágás településeken teljesítenek szolgálatot. A lakosság számára nem ismeretlen a mobil oltóegységek munkája, mivel már a második Pfizer-vakcinát kapják meg a kistelepüléseken az oltóbuszoknak köszönhetően. A kétdózisú Pfizer mellett megyénkben az oltóbuszokon az egydózisú Janssen-vakcinával is oltottak.

Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott szerdán, Cserépfalun látogatta meg a mobil oltóegységet és elismerésre méltónak nevezte az összefogást, ami a helyi dolgozók és a honvédelem munkatársai között megvalósult. „Ennek az összehangolt munkának is köszönhető, hogy már elkezdhetünk gőzerővel dolgozni a gazdaság újraindításán, amely egy újabb közös cél lehet. A vidék gazdasági fejlesztésénél pedig hasonlóképp a helyi értékekre, erőforrásokra és az együttműködésre építünk majd” – fogalmazott a megyei kormánymegbízott, aki mindemellett arra is bátorított, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hogy hamarosan visszakaphassuk régi életünket.

Az oltópontok helyszínére, időpontjára vonatkozó javaslatot a megyei védelmi bizottság állította össze. Az oltóbuszok személyzete tíz főből áll, vannak köztük orvosok, mentőtisztek, szakasszisztensek, adminisztrátorok. Egy oltóbusszal egy nap 180 embert képesek beoltani, ez a kapacitás a kisebb települések esetén jelentősen tudja gyorsítani az oltásokat.