Eddig negyvenkét új járművel bővültek a megyében működő polgárőr egyesületek a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Az eddigi két pályázati fordulót egy újabb követi, amire újabb harminc egyesület nyújtotta be pályázatát.

A polgárőrök munkájára nagy szükség van, ez legutóbb a koronavírus járvány alatt is egyértelművé vált. A polgárőrök saját szabadidejüket feláldozva dolgoznak azért, hogy a településeken élők nyugodtan élhessenek.
– Szükséges az, hogy mozgékonyabb, hatékonyabb legyen a polgárőrség. Most már nem csak a közterületen vagyunk, hanem programunkban szerepel a külterületek biztonsága és a baleset-megelőzés is, ezért is elengedhetetlenek ezek az autók – mondta el Csóra György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetségelnöke és az Országos Polgárőr Szövetség kommunikációs bizottságának elnöke Tarcalon azon az átadóünnepségen, ahol a helyi egyesület is új járőrautóval gazdagodott.

A tarcaliak négy millió forintot nyert a Magyar Falu Program pályázatán, amiből egy használt, de még fiatal és kevés kilométert futott Dacia Dustert vásárolhattak. Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője az átadó ünnepségégen a civil szervezet munkáját méltatva elmondta, a lehető legjobb helyre került az autó.
– Huszonhárom éve működik Tarcalon a polgárőrség, aminek a tagjai hihetetlen munkát végeznek. Ők a szabadidejükben nagyon sokat tesznek azért, hogy mindenkinek jobb legyen a komfortérzete, rengeteg olyan dologban segítenek, ami a közt érinti – emelte ki Koncz Zsófia.

A szervezetnek jelenleg ez az egy autója van, ami minden napeste hattól hajnal négyig rója a tarcali utcákat. Lovász László a Tarcali Polgárőr Egyesület elnöke az átadó ünnepségen hangsúlyozta, örülnek a támogatásnak és annak, hogy elismerik munkájukat.
– A kezdetekor egy 40 ezer forintos autóval indultuk el, amit saját pénzből vettünk. Azóta támogatásokból, pályázatokból tudunk folyamatosan fejlődni. Nagyon köszönjük az önkormányzatnak is, hogy minden évben megszavazzák a működésünkhöz szükséges támogatást – mondta el Lovász László.

A tarcali polgárőrök nem csak saját településükön segítenek. Karöltve a térség többi szervezetével rendszeresen kisegítik egymást, rendezvényeken is egyéb megmozdulásokon tevékenykednek.