A második negyedévben is pénzügyi helyzetük javulására számítanak a cégek a K&H nagyvállalati növekedési index kutatása szerint.

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek nem csak az árbevétel, hanem a nyereség emelkedésével is kalkulálnak a következő egy évben.  A kedvező kilátások mögött az áll, hogy a cégek az export növekedését várják, és nem okoz nekik problémát a gyenge forint.

Derűlátó várakozások

A K&H nagyvállalati növekedési index kutatás alapján, ami a 2 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező, nem állami cégek egyéves várakozásait vizsgálja, a vállalatok a második negyedévben is pozitív pénzügyi változásokkal számolnak. A cégek összességében az árbevétel 2,3 és a profit 1 százalékos növekedését várják a következő 12 hónapra vonatkozóan. Bár a válaszadók közül kissé kevesebben kalkulálnak az árbevétel (29%) és a profit (19%) emelkedésével, mint az első negyedévben (40% és 27%), jóval többen számítanak pozitív változásra, mint csökkenésre. A derűlátó várakozások leginkább abban mutatkoznak meg, hogy mindössze a megkérdezettek 3 százaléka várja az árbevétel, és csak 4 százalék a profit visszaesését. „A vállalatok pénzügyi várakozásaiban már egyáltalán nem látszik az a borúlátás, amit a vírus okozott” – magyarázta Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője. „Bár az előző negyedévhez képest csökkent az optimizmus, a mutatók ismét a járvány előtti időket idézik” – fűzte hozzá a szakértő.

Kedvező exportkilátások

A KSH adatai szerint áprilisban és májusban óriásit ugrott az ország exportbevétele (69 és 33,3 százalékot az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva). Igaz, az emelkedés a tavaly tavaszi alacsony bázis miatt ilyen kiugró, a kivitel értéke már nagyjából visszatért a vírus előtti szintre. Ez a vállalati várakozásokon is meglátszik: az exportra is termelő cégek összességében 2,5 százalékos bevételnövekedéssel számolnak a következő egy évben. 30 százalékuk várja a külföldi piacokról érkező bevételének emelkedését, ami magasabb, mint a belföldi bevételek növekedésére számítók aránya (25%). „Úgy látszik, a szabályozási környezet és a gazdaságpolitika fontosabb, mint az árfolyam” – értékelte az eredményeket Patrick van Overloop. „Bár a vállalatok a forint gyengülését várják, és ezt negatívan értékelik saját kilátásaikra nézve, összességében mégis a pénzügyi helyzetük javulására számítanak”.

 

A K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nem-állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint, hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 200, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, nem állami tulajdonú cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés, melyet az Impetus Research készített, 2021. május 28. és június 10. között zajlott.

Készült a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére.