A taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolában tarották meg a Nemzeti Tanévnyitót. A tizenkettedik alkalommal rendezett országos jelentőségű eseményen Kásler Miklós Emberi Erőforrások miniszter nyitotta meg a 2021/2022-es tanévet. Szeptember elsején 734 ezer általános- és 490 ezer középiskolás diák ült újra iskolapadba.

A haza és a környező világ értékeinek megismerésére biztatta a diákokat az emberi erőforrások minisztere szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaharkányban, a XII. nemzeti tanévnyitón, a szerencsi tankerület Apáczai Csere János Általános Iskolájában. Kásler Miklós arra kérte a tanulókat, hogy bővítsék a tudásukat. Így lesznek képesek megragadni a 21. században rejlő lehetőségeket, valamint uralni a kihívásokat – tette hozzá. A múlt megismerésével érthető meg a jelen, tervezhető a jövő – hangoztatta a miniszter.
Kiemelte: a szülőkre hárul az a szép, felelősségteljes feladat, hogy megválasszák gyermekeik nevelésének módját. Ezt a jogot a kormány minden körülmények között biztosítja és megvédi – szögezte le.
Kásler Miklós szólt arról, hogy szeptember elsején az egész ország figyelme az iskolákra összpontosul, a hagyományok szerint a tanévnyitás nem csak egy nap a sok közül, hanem ünnep.
A mostani vírusos időben, a kritikus helyzetben a magyar iskola jelesre vizsgázott emberségből és szervezettségből, a közoktatás nem várt gyorsasággal és eredményességgel állt át a digitális oktatásra, és oldotta meg a jelenléti és az alig ismert digitális oktatás nehézségeit – mondta a miniszter, hozzátéve: ma a diákok és a tanárok újra hagyományos módon vehetik birtokba az iskolát.
Kásler Miklós szólt a tanulókhoz, a szülőkhöz, a pedagógusokhoz. Azt mondta: a mindenkori kormányzat csak a keretet tudja biztosítani lehetőségei szerint, de az oktatás és nevelés sikere elsősorban a tanárok, tanítók munkáján, elhivatottságán múlik. Neveljenek és oktassanak legjobb hagyományaink szerint, tudással, szívvel, szeretettel – fűzte hozzá.
A szülőknek Kölcsey Ferenc szavait idézve Kásler Miklós azt mondta: aki gyermeket nevel, az a hon iránt szent kötelességet teljesít.
A diákokhoz fordulva úgy fogalmazott: az iskola kapuján belépve kinyílik az ismeretlen és az ismeretek birodalma, a diákok „megszerezhetik azt a tudást, amelyet évezredek nemzedékei halmoztak fel”, az iskola felmutatja azokat az európai, keresztény és magyar értékeket, hagyományokat, amelyek több mint ezer éve biztosítják a szép és értékes életet a hazában.
A nemzeti tanévnyitón Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy értékelt: az egész térség számára hatalmas büszkeség, hogy itt valósul meg ez az országos jelentőségű esemény. Ez is azt mutatja, hogy mennyire fontos ez a vidék, az egész ország megismerheti Taktaharkányt.
A magyarok egyik legkiemelkedőbb értéke a szürkeállomány, iskoláink pedig a szellem és a test pallérozásán túl a nemzeti öntudat erősítését is szolgálják – mondta, hozzátéve: ez az iskola 2020-ban közel 500 millió forint kormányzati támogatásból kívül és belül teljesen megújult, megfelel a 21. század követelményeinek; az intézményben csaknem háromszázan tanulnak. Soha nem volt még ennyi fejlesztés a közoktatásban Magyarországon mint az elmúlt 4 évben, és nincs olyan iskola a szerencsi tankerületen belül, amelyet ebben az időszakban ne fejlesztettek volna, vagy ahol ne lenne várható valamilyen fejlesztés a közeljövőben – hívta fel a figyelmet.