Szlovákia szigorúbb határforgalom-ellenőrzést vezetett be szerdától a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt – közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint a Szlovák Köztársaság fő határmegbízottja levélben értesítette az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében megelőző intézkedéseket vezettek be.
Ismertette: szerda reggel öt órától lezárták a szlovák oldalon a Letkés és Ipolyszalka közötti határátkelőhelyet.
Hozzátette: a szlovák fél kérésére szintén szerdától az új komáromi Monostori hídról a Szlovákia felé tartó személyforgalmat a régi komáromi határátkelő felé terelik.
Az alezredes azt is elmondta, hogy Magyarország államhatárain jelenleg jó ütemben lehet közlekedni, csak kisebb várakozási idővel kell számolni a határokon. Röszke autópálya-határátkelőhelynél a belépő oldalon a teherforgalomban van 3 órás várakozási idő – tette hozzá.

Kiss Róbert kifejtette: az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt a rendőrök 201 emberrel szemben intézkedtek, így a védelmi intézkedések bevezetése óta összesen 27 535-ra emelkedett az emiatti rendőri intézkedések száma. A 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltak megszegése miatt 167 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök: 26 embert figyelmeztettek, 90 helyszíni bírságot szabtak ki, és 51 emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek.
A tömegközlekedési eszközökön, megállókban 4 emberrel szemben, míg a kereskedelmi üzletekben, bevásárló központok területén 30 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt mostanáig 842 rendőri intézkedés volt, ebből az üzemeltető és a tulajdonos felelőssége 214 esetben volt megállapítható, míg az üzletek korlátozott nyitva tartására, a bent tartózkodók tilalmára, az egyes létesítmények és szolgáltatási helyek nyitvatartási tilalmára vonatkozó szabályt 628-an szegték meg. Az elmúlt 24 órában a vendéglátóüzletben tartózkodás tilalmára, illetve az üzemeltető felelősségi körébe tartozó rendelkezésekre vonatkozó szabályok megszegése miatt nem kellett intézkedni, így nem kellett ideiglenesen bezárni vendéglátóhelyet.
Az elmúlt napon 387 rendőri intézkedésre volt szükség a kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartási szabályok megszegése miatt. Ebből hárman a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt szegték meg. Szintén hárman a közterületi csoportosulásra, gyülekezési tilalomra vonatkozó rendelkezéseket szegték meg. Így 45 227-re emelkedett a kijárási tilalom megszegőinek száma.

A korridorok ellenőrzése során 44 rendőri intézkedés volt kedden. A magyarországi személyforgalomban történő tranzitszabályok megszegése miatti rendőri intézkedések száma – a beutazási korlátozásokról szóló jogszabály szeptember elsejei hatálybalépése óta – 12 814-re nőtt.
A hatósági házi karanténnal összefüggésben kedden 13 247 helyszíni ellenőrzés tartottak a rendőrök. Kedden 7411 hatósági házi karantént rendeltek el, így annak száma szerdára 37 005-re emelkedett. A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését biztosító mobiltelefonra letölthető alkalmazásra regisztráltak száma jelenleg 3632 – ismertette az alezredes.
Kiss Róbert tájékoztatott arról is, hogy a járványüggyel összefüggésben mostanáig összesen 534 büntetőeljárást indítottak. Ezekben eddig 105 gyanúsítottat hallgattak ki.