Ahogy azt az utóbbi napok híradásaiból megismerhettük, jeles évfordulóról emlékeztek meg a Világörökségi Bormúzeumban. Napra pontosan 1571. május 15-én – tehát 450 évvel ezelőtt – kelt a tokaji Garay családnak az az örökséglevele, amelyben a tokaji pincéjükben lévő aszú szőlőbor örökségbe adásáról esik szó.

Mindez idáig ez az első, eredeti oklevéllel igazolt említése a tokaji aszú bornak. Tehát közel félévezrede ismert ez a márkanév, aminek településünk, Tokaj a névadója. Ez egyben azt is jelenti, hogy a világ legrégebbi márkaneve. Csodás örökségünk ez, nemzeti Himnuszunkban is az isteni áldás, a jólét egyik szimbóluma: „Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél.” – írja közösségi oldalán Posta György, Tokaj polgármestere.

„Ez az örökség óriási kötelezettséget is ró ránk. A tokaji aszú messze túlmutat anyagi valóságán, hiszen a magyarság egyik szimbóluma. Egyenértékű a nemzeti lobogóval, a Himnusszal, a nemzeti címerrel. Bárki hallja a világban, Magyarországhoz kapcsolja. De a világ magyarságát is összeköti, mindenkinek ugyanazt jelenti: nemzet szimbóluma, a nemzeti összetartozás jelképe, a „nemzeti géniusz esszenciája.”

Olyan egyedi termékünk van, mint senki másnak a világon- a mi nevünkkel! Ezek azok az alapgondolatok, amelyek arra indítottak bennünket, hogy elindítsuk majd a csatlakozó borászokkal, borászatokkal, vállalkozásokkal, intézményekkel, magánszemélyekkel kiteljesítsük a Tokaji aszú kultuszt.

Hosszú távra kidolgozott program megvalósításába kezdünk. Programunk tartalmazza a kultusz pontos értelmezését, szellemi forrásait, tartalmi elemeit. Azokat a változtatásokat, kezdeményezéseket, megvalósítandó ötleteket, amelyek hatással lesznek városképünkre, rendezvényeinkre, ünnepségeinkre, reményeink szerint mindennapi életünkre.

Kezdeményezésünket már az elmúlt év végén elindítottuk, de a pandémia ezt megakadályozta. Reményeink szerint a közeljövőben feláll a stáb, ami a stratégiai és az operatív teendőket koordinálni fogja, ami gondoskodik a széleskörű nyilvánosságról, a pontos tájékoztatásról, a minél szélesebb körű támogatottság biztosításáról, a projekt sikeres megvalósításáról” – írja a polgármester.