A szerdán és csütörtökön tartott kormányülés során a kormány a tudósokat és szakembereket meghallgatva hozott frissebb döntéseket, melyek hétfőtől több korlátozást tartalmaznak.

Ha most nem zárnánk, akkor a nyitás is későbbre tolódna – hangsúlyozta Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti kormányinfón. Nemcsak azért kell zárni, hogy az emberek életét megvédjék, hanem hogy majd hamarabb lehessen nyitni.

Ennek érdekében az oktatás területén az a döntés született, hogy április 7-ig az óvodákat és iskolákat bezárják. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják, az élelmiszerboltok, a patikák nyitva maradnak és a benzinkutak is. Ugyanebben az időintervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügy. A konditermeket be kell zárni, de az igazolt sportolók rendezvényei zárt kapuk mögött megtarthatóak.

A parkok nyitva lesznek, ahol pedig lehetséges, ott otthoni munkát rendeljenek el a munkáltatók – mondta Gulyás Gergely. Változás, hogy mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat szabad téren is.

A nyitás március 22-én meg fog kezdődni, minden bizonnyal ütemezetten. Mindenki vegyen részt a nemzeti konzultációban, ahol a nyitás szabályai eldőlnek – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.