A Szerencsi Középiskolai Kollégiumban a 2021/2022. tanév végével lezárult az NTP-INNOV-21-0195 azonosítószámú pályázat. A Nemzeti Tehetség Program keretében, a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2.456.000 Ft támogatásával megvalósuló komplex tehetséggondozó program célja a diákok általános intellektuális képességeinek a fejlesztése, az önálló és csoportos kutatómunka módszereinek elsajátíttatása, alkalmazása.

Az élményalapú ismeretszerzés biztosítása és a kutatás folyamatának gyakorlati elsajátítása mellett nagy hangsúlyt fektettek a közösségépítésre, a diákok önismeretét, együttműködési-, konfliktuskezelési- és önérvényesítési képességét, kreativitását és kommunikációs készségeit is fejlesztették. 

A pályázatban a diákok 3 kutatási témát dolgoztak fel. Az „Az vagy, amit megeszel”, a „Légkörön innen és túl” és a „Szerencs és Zemplén védett természeti értékei” kutatási témakörök eredményei „Kimenő” címmel projektfüzetekben jelentek meg, az eredményeket a kollégium diáksága és az érdeklődő szülők, pedagógusok előtt kutatási projektzáró esteken mutatták be. Az elméleti munka mellett a témákhoz kapcsolódóan üzemlátogatások, terepmunkák és rekreációs programok – túrák, múzeumlátogatások, kézműveskedés, Elme Háza kihívások, lézerharc és mozi – is szerepeltek a programban.

A komplex programban részt vevők két tanulmányúton is részt vettek. Az elsőn a Debreceni Egyetem közreműködésével a MÉK Halbiológiai Laborában az akvapóniás rendszerrel, majd a nyíregyházai növényi génbankban a nemesítés és fajtafenntartás gyakorlati megvalósításával ismerkedtek a diákok. A második tanulmányúton a Magyar Természettudományi Múzeum és a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatása után a program résztvevői hazánk egyik leglátványosabb szurdokvölgyét, a Rám-szakadékot hódították meg.

A program megvalósításában 20 tanuló és 3 pedagógus vett részt.