A Szerencsi Középiskolai Kollégiumban a 2022/2023. tanév végével lezárult az NTP-INNOV-22-0035 azonosítószámú pályázat. A Nemzeti Tehetség Program keretében, a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2.550.000 Ft támogatásával megvalósuló komplex tehetséggondozó program célja a diákok általános intellektuális képességeinek a fejlesztése, az önálló és csoportos kutatómunka módszereinek elsajátíttatása, alkalmazása. Az élményalapú ismeretszerzés biztosítása és a kutatás folyamatának gyakorlati elsajátítása mellett nagy hangsúlyt fektettünk a közösségépítésre, a diákok önismereti-, együttműködési-, konfliktuskezelési- és önérvényesítési képességének fejlesztésére, a kreativitásuk és kommunikációs készségeik fejlesztése mellett szerveztünk bűnmegelőzési- és boldogságóra foglalkozásokat. 

A pályázatban a diákok 3 kutatási témát dolgoztak fel. A „Fókuszban az egészség”, a „Környezettudatos hétköznapok” és a „Magyarország természeti kincsei” kutatási témakörök eredményei „Kimenő” címmel projektfüzetekben jelentek meg, az eredményeket a kollégium diáksága és az érdeklődő szülők, pedagógusok előtt kutatási projektzáró esteken mutattuk be. Az elméleti munka mellett a témákhoz kapcsolódóan üzemlátogatások, terepmunkák és rekreációs programok – túrák, múzeumlátogatások, kézműveskedés, Elme Háza kihívások – is szerepeltek a programban.

A komplex programban résztvevők számára idén három tanulmányutat szerveztünk. Az elsőn a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetének a vendégeként az élelmiszeripari innovációkkal ismerkedtünk. Kétnapos tanulmányút keretében egy Tisza-tavi kerékpártúra kapcsán meglátogattuk a Tiszalöki Vízerőművet, terepmunka során víz- és talajvizsgálatokat, megfigyeléseket végeztünk, megismerkedtünk a Pákász tanösvény látnivalóival.  A tavaszi tanulmányúton a csoportot fogadta a győri Audi Hungária Zrt, bejártuk a Bakony legvadregényesebb szurdokvölgyét, a Római fürdő-völgyet, és megismertük a komáromi Monostori Erődöt. 

A program megvalósításában 20 tanuló és 3 pedagógus vett részt.