A Szikszói Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt vádat emelt egy nővel szemben.

A vádirat szerint, a nő két vér szerinti gyermeke mellett, az illetékes kormányhivatal kijelölése alapján, nevelőszülőként gondozott egy szülői felügyelet nélkül maradt ikerpárt, egy öt éves kisfiút és egy kislányt.

A vádlott 2019 februárjától több mint egy éven át rendszeresen sanyargatta, bántalmazta a speciális nevelési igényű, gondozására bízott kisfiút. A gyermeket vélt vagy valós rossz magaviselete miatt, büntetésként többször a sarokba állította vagy térdepeltette, arcon ütötte, valamint alkalmanként az ételt is megvonta tőle.

A vádlott az egyik esetben ököllel olyan erővel ütötte meg a kisfiú arcát, hogy a gyermek ennek következtében 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett. A gyermek sérüléseit az óvónői észlelték, akik tájékoztatták a gyermekvédelmi hatóságot, mely a sértett és testvére elhelyezésének azonnali megváltoztatásáról döntött.

A vádlott, mint a kiskorú sértett nevelésére és felügyeletére köteles személy, a gyermek sérelmére elkövetett cselekményeivel ezen feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegte és ezzel a kiskorú testi, erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette.

A járási ügyészség vádiratában a büntetlen előéletű nővel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Szikszói Járásbíróságnak. Az ügyészség indítványozta továbbá, hogy a bíróság tiltsa el a vádlottat bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll.