Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérései szerint 80,7 milliméter csapadék hullott a városra 2-3 óra alatt csütörtök. A mennyiség jelentősen túlszárnyalta a napi csapadékrekordot.

Az éjszakai jeges zápor Tokajban. fotó: Héri Tamás

A hatalmas mennyiségű jeges csapadék villámárvizeket is okozott a városon belül, sok helyen hömpölygött az utcákon víz. A vízelvezetők sem bírták elnyelni a soha nem látott mennyiségű vizet, a helyzetet súlyosbította a több centi vastag jégtakaró is.

Tokaji helyzet a vihar után. fotó: Szabó Irénke (facebook)

A károk felmérése folyamatban van, pénteken a nagy mennyiségű sár eltávolítását kezdték meg Tokajban. Posta György polgármester közösségi oldalán önkéntesek segítségét kérte, a Városüzemeltető Szervezet munkatársai hajnaltól a helyreállításon dolgoztak. A városvezető felhívására sokan lapátot ragadtak és nekiláttak a takarításnak, de több helyi vállalkozó is besegített. A polgármester délután szintén a közösségi oldalán mondott köszönetet mindenkinek, többek mellett dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselőnek valamint Bodrogkeresztúr Önkormányzatának is. A munka pedig holnap is folytatódik, a helyi önkéntes tűzoltók pénteken a megmaradt sár eltakarítását végzik majd el. Azt, hogy az ítéletidő mekkora károkat okozott a mezőgazdaságban egyelőre nem tudni.