A kormány az elkövetkezendő tíz évben tizenhét milliárd forint plusz forrást biztosít évente az öntözéses gazdálkodáshoz kapcsolódó fejlesztésekhez – jelentette be Nagy István agrárminiszter Megyaszón a Harangod Mag Kft. öntözőrendszerének átadásán.

Megyaszó, 2021. június 21.
Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Harangod Mag Kft. öntözőrendszerének átadásán Megyaszón 2021. június 21-én. A harangodi cégcsoport 4000 hektáros területen termeszt szántóföldi növényeket. A fejlesztésekkel létrehoztak egy 240 ezer köbméter kapacitású víztározót, valamint 304 hektár nagyságú szántóföldi terület öntözését lehetővé tevő öntözőberendezések kivitelezését. A beruházás értéke meghaladja az 1,9 milliárd forintot, melyet a kormány több mint 702 millió forinttal támogatott. Fotók: MTI/Vajda János

Öntözés nélkül eredményes és biztonságos gazdálkodást folytatni nem lehet ma Magyarországon az agrártárca vezetője szerint. Az éghajlat- és klímaváltozás olyan mértékű, hogy annak megfelelni és biztonsággal termelni csak úgy lehet, ha minél nagyobb területen öntözünk.
– Kritikán aluli, hogy ma Magyarországon nyolcvanhétezer hektáron tudunk öntözni, holott korábban kétszáz-kétszázötvenezer hektáron is öntöztünk már – mondta Nagy István, aki szerint első lépésként ezeken a területeken kell helyreállítani az öntözési műveket azért, hogy lehetővé tegyék a gazdák számára az öntözéses gazdálkodást.
– Az agrártárca egyik legfontosabb feladata, hogy minél több gazdálkodónak biztosítson lehetőséget az öntözéses technológia kiépítéséhez. Egyrészt azért, hogy a magyar gazdák rugalmasan tudjanak alkalmazkodni az elégtelen csapadékmennyiség okozta kihíváshoz – tette hozzá az agrárminiszter. Nagy István szerint ez azért is fontos, mert így a mezőgazdasági termelés hatékonyságát is javítani lehet, amivel azon túl, hogy a termés biztonságát és mennyiségét is növelik, nő az abban megjelenő hozzáadott érték is.

A vízbázisok védelme kapcsán kiemelte, támogatják a felszíni vizektől történő öntözést illetve az ezt segítő beruházásokat. Magyarországon az öntözött területek közt a legnagyobb arányban, több mint nyolcvan százalékban a szántóterületek öntözése teszi ki.
– Magyarország területére kevesebb víz érkezik be összeségében, mint amennyit magából kibocsájt. Van erkölcsi jogunk arra, hogy a különbözetből öntözzünk, ezért azt szeretnénk elérni, hogy ebből a vízegyenlegből tudjunk felhasználni úgy, hogy az a magyar mezőgazdaság eredményes termelését szolgálja – emelte ki Nagy István hozzátéve, hogy jelenleg mintegy kétszázezer hektár rendelkezik öntözésre vonatkozó vízjogi engedéllyel, de a gazdák ennek akár a dupláján is öntöznének. Ezért ösztönzi az agrártárca a gazdák közötti együttműködést és az öntözési közösségek kialakulását, amivel akár könnyebb pályázati lehetőségekhez is juthatnak. Jelenleg hatvannégy elismert közösség működik a magyar agráriumban és további öt elismerése is folyamatban van.

A harangodi cégcsoport négyezer hektáros területen termeszt szántóföldi növényeket. A fejlesztés részeként létrehoztak egy kétszáznegyvenezer köbméter kapacitású víztározót, valamint a több mint háromszáz hektár nagyságú szántóföldi terület öntözését lehetővé tevő öntözőberendezések kivitelezését. A beruházás értéke megközelíti a kétmilliárd forintot, amit a kormány több mint hétszáz millió forinttal támogatott