A templomok a szigorítások után is nyitva tarthatnak, miséket viszont csak a szigorú járványügyi szabályok betartásával végezhetnek – derült ki a Magyar Katolikus Püsköki Konferencia pénteki közleményéből.

„A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk. Nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetőek, az illetékes ordinárius rendelkezése szerint. Felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására” – írták.

Hozzátetteék, hogy a templomaik mellett az egyházi intézményeikben és a plébániáikon is, valamint a szentségkiszolgáltatásban, illetve oktatási, szociális és egészségügyi intézményeikben továbbra is mindenben a vonatkozó járványügyi előírásokat követik. A húsvéti szertartásokról a későbbiekben határoznak.