A zárva tartás hosszú ideje alatt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával lehetőség nyílt a könyvtár információs és tájékoztató rendszerének teljes átalakítására, adta hírül a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár Hamvas Béla Városi Könyvtár a honlapján.

Megújították szolgáltató tereik között és a gyűjtemény részlegeiben az eligazodást segítő feliratokat, irányító táblákat és jelzeteket. A tapasztalataik szerint egy széttagolt belső térben a több magassági szinten megjelenő feliratok segítik kellőképpen a helyes irány megtalálását, ezért mutatós padlómatricával egészítették ki útmutató tábláikat.

A könyvek közötti eligazodást az állomány folyamatos mozgatása miatt mobil táblák elhelyezésével oldották meg. Kiemelt figyelmet szenteltek a polcokon alkalmazott elválasztó jelek tervezésének, amelynél kiemelt szempont volt, hogy messziről is jól olvasható legyen. A könnyű memorizálás elősegítése érdekében piktogramokkal és egy-egy szerző színes fotójával tették átláthatóbbá a kölcsönzőtér használatát.

A pályázat második elemeként információs kiadványokban foglalják össze és teszik ismertté az általuk kínált szolgáltatásokat és közösségi programokat. A Könyvtárismertető füzet minden látogató számára hasznos információkat tartalmaz, online és nyomtatott formában is elérhető.

A fejlesztések harmadik állomása az online tér, amelyben már egyre otthonosabban mozog minden korosztály. Kényelmi szolgáltatásként jelennek meg a könyvtár honlapján és különböző közösségi csatornáin található kulturális tartalmú szórakoztató és ismeretterjesztő blogok, videók, virtuális bemutatók, kiállítások és interaktív játékok.

Mint írják: „a google térképes alkalmazásával már virtuális utazást tehetünk a világ bármely szegletébe, így érkezhetünk meg a könyvtár bejáratához. A virtuális séta egyre ismertebb online marketing eszköz, amelynek segítségével otthonról bejárhatjuk most már a könyvtár belső tereit is, meglátogathatjuk a gyermekkönyvtárat, mehetünk lépcsőn, de használhatjuk a liftet is. A könyvtár megújult nyilvános tereit bemutató alkalmazást, honlapunkon, facebook és pinterest oldalunkon, valamint youtube csatornánkon tekinthetik meg az érdeklődők”.

Fotó: Hamvas Béla Városi Könyvtár