Átadták a felújított Széchenyi Kúriát Monokon. A számos funkciót betöltő, többek között csendőrlaktanya-, orvosi rendelő-, napközi- és raktárként is üzemelő épület szálláshelyként üzemel tovább, a felújítást a Magyar Kormány támogatta.

Nem csak az épület, hanem a teljes környezete megújult a Széchenyi Kúriában Monokon. Az Andrássy-, majd a Széchenyi család tulajdonában lévő épületet már a 19. században is említik, így azt szeretnék ha a térség meghatározó helyszínei között tartanák számon.
A beruházásra a forrást a kormányzat biztosította a Gazdasági Egyenlőtlenség Csökkentésének Programjából, aminek részeként az ország ötven települését jelöltek ki első körben. Ebben a körben kapott helyet Monok is, a patinás épület felújítására több mint 260 millió forintot fordíthatott. beruházás keretében a külső és belső felújítást, a nyílászárók és a tetőszerkezet cseréjét is elvégezték, de energetikai korszerűsítést is végrehajtottak, parkosítottak valamint a szükséges bútorok és eszközök beszerzését is ebből a forrásból oldották meg. A minden igényt kielégítő, huszonnégy férőhelyes szálláshely gazdaságélénkítési célokat is szolgált, valamint négy új munkahelyet is teremt.
– Egy akkora település, mint Monok életében 260 millió forintos támogatás jelentősnek mondható, függetlenül attól, hogy milyen célra fordítják. Ezt az épületet és a környezetét ebből az összegből amellett, hogy minőségi módon felújították olyan színvonalasra sikerült hogy egy több csillagos szálloda minőségét hozza. Ez ebben a térségben ez jelentős turisztikai fejlesztésnek számít, hosszú távon nagyon sokan fogják ezt használni – mondta el Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára az átadóünnepséget követően.

Az építészeknek nem volt könnyű dolguk, hiszen mindössze egy darab fotót találtak az épületről azt is az 1950-es évek tájékáról. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne sikerült volna hitelesen felújítani a kúriát.
– Egy ilyen értékes régi háznál azt kell felerősíteni, újra felszínre hozni, ami benne van. A jó adottságait, a régi karakterét és a történelmi hangulatot akartuk újra megmutatni. Ez az épület 250-300 évvel ezelőtt ugyan így nézhetett ki, majd szocializmusban az átépítésekkel elrontották. Ezeket kellett elbontanunk és az eredeti állapotot visszaállítani – nyilatkozta Salamin Ferenc építész, aki hozzátette, egyetlen új elemként az üvegezett verandát építették be, hogy tágasabb legyen az épület bejárati része.

Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője is örömét fejezte ki a felújítás kapcsán. Azt mondta a Kossuth Emlékház felújítása is napirenden van, valamint a Monokra vezető utat is szeretnék rendbe tenni.